Továbbra sem éri meg a bankban tartani a megtakarításainkat?

Továbbra sem éri meg a bankban tartani a megtakarításainkat?

A pénzpiacon jelentős változások történtek az elmúlt évben, de a banki alapkamat emelése továbbra sem érződik a banki betétek kamatlábain. Felmerül a kérdés, hogy miért.

Az egyik oldalon az elmúlt egy évben meg kellett szoknunk, hogy a kölcsöneink kamatlábai jelentősen emelkedtek, ugyanakkor továbbra sem érződik ugyanez a hatás akkor, ha éppen megtakarításainkat tartjuk a pénzintézetekben. Arra még élénken emlékszünk, hogy az orosz-ukrán háború előtt annyira nem érte meg a banki spórolás, sok esetben a kamatlábak akár negatívak is lehettek, legalábbis nagyobb összeg esetén ilyen is előfordult.

A hazai példák is azt mutatták, sokkal jobb, ha más módon „dolgoztatjuk” meg a pénzünket, mert míg jelzáloghitelhez egy százalékos éves kamatláb alatt juthattunk, a betétek esetén az évet kamatozás nem volt ennél magasabb.

Azóta a vállalatok szempontjából a kamatok növekedése csak szimbolikus hasznot hozott. 2022 augusztusában a vállalkozók folyószámláinak átlagos hozama mínusz 0,01 százalék volt, amely 2023 februárjára plusz 0,10 százalékra nőtt. Ez a hetedik legalacsonyabb ráta az eurózónán belül.

Hírdetés

Az is nyilvánvaló, hogy a cégeknek, a háztartásoknak a pénz egy részét folyószámlákon kell tartaniuk. Ebből fizetik a rendszeres havi kiadásaikat. Visszatekintve az egynapos betétek utoljára a pénzügyi válság kitörése előtt kínáltak érdekes hozamokat. 2008 augusztusában az átlagos kamatláb 1,74 százalék volt. Ezután a nulla közeli értékekre esett vissza, a járvány kitörésével a szlovák üzletemberek is elkezdtek negatív kamatot fizetni, és jelenleg ismét valamivel nulla feletti a hozam.

Az alacsony hozamok hátterében elsősorban a bankok céljai állnak. Pénzügyi szempontból előnyös a bankok számára, ha alacsony kamatot kínálnak az embereknek és a vállalkozásoknak. Ez a tendencia jól látható az egész euróövezetben.

„A mérlegfőösszegben az öt legnagyobb bank piaci részesedése 2021-ben hozzávetőleg 80 százalék volt, míg az euróövezeti országok átlaga 70 százalék körüli volt. Közelebbről szemlélve például a cégek látra szóló betéteit, a koncentráció 2021 végén elérte a 90 százalék körüli értéket” – derült ki a nemzeti bank információiból.

Az elmúlt év magas haszna a bankpiacon azt eredményezte, hogy jelenleg a pénzintézetek még kényelmes helyzetben vannak. A  bevételeiket a tavaly felvett hitelek eredményezték, mert a legtöbben igyekeztek még alacsony kamatlábon fixálni a kölcsönüket. Az idén viszont a hitelfelvétel visszaesett, így előbb vagy utóbb a bankoknak is versenybe kell szállniuk az ügyfelekért, mert bonyolult pénzpiaci helyzet vár ránk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »