Tovább szűkül az albérletpiac

Szinte napok alatt bérlőre találnak a fővárosban a kiadó lakások. Az albérletkínálat egyre szűkül, a kereslet pedig folyamatosan növekszik, s emiatt az árak az egekbe szöknek. A szakértők szerint a lakáspiaci gondok orvoslásához szükség lenne állami vagy önkormányzati bérlakásépítési programokra.

Egyre szűkebb az albérleti piac a fővárosban. Így ma már a külvárosi lakások tulajdonosai is napok alatt találnak bérlőt, ha az ingatlan állapota elfogadható – tudtuk meg a Duna House elemzési vezetőjétől.

Rutai Gábor elmondta: a belső kerületekben mostanra szinte teljesen megszűnt a hosszú távú bérbeadás. A bérlemények zömét a néhány napra kiadott úgynevezett lakáshotelek teszik ki. Emiatt a hosszú távra bérlők kiszorultak a külső városrészekbe, ahol erős keresletnövekedés és ezzel párhuzamosan jelentős áremelkedés következett be az elmúlt hónapokban. A keresleti oldalt felerősítette a felsőoktatásba kerülők elmúlt hetekben tapasztalt rohama a bérlemények megszerzéséért. Így az erős érdeklődés miatt a belvárosban manapság havonta négyzetmétereként akár 2000-3000 forintot is elkérnek a bérbeadók, s már a külső kerületekben is eléri a bérleti költségek nagysága a négyzetméterenkénti 1500-2000 forintot havonta.

Hírdetés

Rutai Gábor úgy véli, ma már óriási számban költöznek fel munkalehetőség reményében a vidéki kistelepülésekről az emberek a fővárosba, ami nagymértékben növeli a nyomást az albérletpiacon. Emiatt szükség lenne olyan állami vagy önkormányzati bérlakás-építési programokra, amelyek olcsón kivehető lakásokat biztosítanának az alacsony jövedelműeknek, s ezzel bővebb teret adnának a munkaerő-áramlás felerősödésének.

A Balla Ingatlanirodák szakértői szerint a legnagyobb problémát jelentő szűkös belvárosi kínálatra nem várható megoldás addig, amíg a tulajdonosok rövid távú lakáskiadásban gondolkodnak. Ebben a szegmensben mára nagyobb lett a kínálat Budapesten, mint a külföldi turisták által támasztott kereslet.

Szegénynegyedből felkapott városrészA fővárosi lakásépítés kiemelt célterülete lett Budapest XIII. kerülete. Az Otthon Centrum felmérése szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló fővárosi lakásállomány 26 százaléka, azaz 4030 lakás a kerületben épül, megelőzve ezzel a XI. és a XIV. kerületet. A fővárosi lakáspiaci tranzakciók 8-10 százalékát – 2500-3500 adásvételt évente – évek óta stabilan a kerületben kötik, és ebben a válság évei sem mutattak változást. A XIII. kerületben az új építésű lakások vásárlásának aránya 7,4 százalék, ami az egyik legmagasabb Budapesten.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »