Tovább csökkenhet az üzemanyag ára?

Tovább csökkenhet az üzemanyag ára?

Több kérdés is felmerült az üzemanyag árakkal kapcsolatban. Sokak szerint jelentős árcsökkenés várható, az elemzők azonban nem tudnak egyértelmű válasszal szolgálni.

Az üzemanyag ára az utóbbi időben hol csökken, hol növekszik. Szeptemberhez képest a benzin 1 euró 72 centről, 1 euró 60 cent alá esett vissza. A nafta esetében mérsékeltebb volt az árcsökkenés.

A Brent hordójáért jelenleg 81 dollárt kérnek el, ami a szeptemberi/októberi hónapokhoz képest 15%-os áresést jelent. Az orosz Ural olaj ára 67 euró körül mozog, így 17%-kal olcsóbb a Brent kőolajnál”

– jegyezte meg Dominik Hapl elemző.

Hírdetés

Az árak csökkenése valószínűleg az Egyesült Államokban és a Kínában jelen lévő fogyasztási igény visszaeséséhez köthető. Az olajnagyhatalmak a csapok elzárásával fenyegetnek, amivel az árak megemelését forszíroznák ki. Kérdés, hogy meddig fog csökkenni az üzemanyag ára.

Az utóbbi hetekben 7-10 centtel kell kevesebbet fizetni a benzin és a nafta literenkénti áráért. Az elmúlt héten megállt az árcsökkenés, ami valószínűleg hatással lesz a töltőállomásokra is”

– vélekedett Hapl.

Egyes elemzők szerint jelentős árcsökkenés várható, a sofőrök leghamarabb decemberben elején tapasztalhatják enne hatását. Tény azonban, hogy a környező országokat figyelembe véve továbbra is Szlovákiában az egyik legdrágább az üzemanyag, csupán Magyarországon és Bulgáriában kell többet fizetni literjéért.     


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »