Történelmi energiaáremelkedés az Európai Unióban

Történelmi energiaáremelkedés az Európai Unióban

Veszélyben Európa energiaellátása? Európa-szerte az egekbe szöktek az energiaárak, a történelmi szempontból példa nélküli megugrásnak pedig komoly következményei vannak – az Európát érintő energiaválságról beszélgettek a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában, írja a Hirado.

„A jelenlegi helyzetet nyugodtan tekinthetjük válságnak”, több szempontból is.

Az egyik, hogy az az áremelkedés, amit most látunk nem egy szokványos áremelkedés, hanem egy történelmi szempontból példátlan megugrás. A másik pedig a több országban jelen lévő magas árak, amik olyan következményekkel jártak, amik szintén közel példátlanok – mondta Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

A szakértő szerint azonban nincs igazán tapasztalata a tagállami és európai uniós vezetőknek abban, hogy hogyan lehet egy ilyen problémát megoldani.

Az Európai Bizottság, ami jelentős hatással van a tagállamok szakpolitikájára, az elmúlt tíz évben első sorban klímavédelmi megfontolásokból, leépítette a tagállamok jelentős részének a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos kitermelési és átalakításai kapacitásaikat – tette hozzá Hortay Olivér.

Hírdetés

Az Európai Bizottság szándéka az volt, hogy a földgáz-igényeket folyamatosan csökkentse, és emellett a kitermelési kapacitásokat leépítése – mondta a szakértő, majd hozzátette: ezzel az a probléma, hogy az igények sokkal kisebb mértékben csökkentek, mint a kitermelési kapacitások, és ezért az Európai Unió egyre növekvő arányú importra szorul.

Ez pedig jelentősen növeli a kitettségét más nagy régióknak és az aktuális világpiaci áraknak.

Az Európai Bizottság a közös energiapiac víziója nyomán egyre erősebb nyomást gyakorol a tagállamokra abban a tekintetben, hogy egy egységes deregulált tarifaszabályokat vezessenek be.

Ez pedig minden egyes tagállamban egységes fajlagos költséget jelentene, amit a szolgáltatók ráháríthatnának a lakosokra – emelet ki a szakértő.

Hortay Olivér úgy gondolja, hogy a jelenlegi válsághelyzet hosszútávon nem fog fennmaradni. Ez az extrém magas árszint 2022 tavaszán korrigálódni fog, viszont az is valószínűsíthető, hogy a korábbi olcsó árszintek csak néhány év elteltével fognak visszatérni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »