Torockói Folkudvarlás

Torockói Folkudvarlás

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány augusztus 10-12. között ismét Folkudvarával vesz részt a hetedik alkalommal megrendezendő torockói Double Rise fesztiválon. A részleteket Tóth Katalin, az Alapítvány kulturális szervezője foglalja össze.

 „A Double Rise Folkudvara idén is változatos közönségcsalogató programokkal várja a vendégeit. Házigazdáink Berecz István és Kacsó Hanga Borbála. A házigazda Tokos Zenekar idén is húzza a talpalávalót mind a táncoktatásokhoz, mind pedig a hagyományos táncházhoz, illetve idén táncegyüttesek is benépesítik az udvarunkat.

A várhatóan népes közönség így péntek este olyan különleges társulatokat is megismerhet, mint a mexikói Maceu Néptáncegyüttes és a görög Assiros Néptáncegyüttes. E különleges eseményt a kolozsvári Szarkaláb Kulturális Egyesületnek és a Szarkaláb Néptáncegyüttesnek köszönhetjük.

Visszatérő vendégeket is üdvözölhetünk, a nyitó estén a Parno Graszt Zenekart, a záró estén pedig a gyimesi vendégekkel kiegészülő Csángálló Zenekart. Szintén visszatérők az adatközlő népzenész mestereink Magyarlapádról, Kalotaszegről és Szászcsávásról. Tőlük tánc- és énekoktatásokon leshetjük el a generációról generációra öröklött tudásukat.

Hírdetés

A népi kultúrára való nevelés egyik eszköze a játékos vetélkedő, a Folk-kvíz. Ez minden évben igen népszerű, s a kétnapos program várhatóan idén is sokakat vonz. A táncos mesterkurzus a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetői, Deffend Irén és Bordás Barnabás vezetésével a haladó szinten táncolókat szólítja meg, viszont lesz kezdő szintű táncoktatás is.

A Folkudvar évről évre egyre népszerűbb, vannak visszatérő vendégeink, de a már említett néptánctalálkozóval újabb érdeklődőket kívánunk megnyerni a hagyományápolás és a népi kultúra ügyének.”

Információk ide kattintva érhetőek el.:

(Dr. Csermák Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »