Tornádó idején kerüljük az ablakokat, a pincébe, a kádba és a gardróbba rejtőzzünk el

Tornádó idején kerüljük az ablakokat, a pincébe, a kádba és a gardróbba rejtőzzünk el

Nyitókép: Mafra/Petr Topič

Tornádó idején a legjobb a pincében rejtőzködni. Amennyiben a háznak nincs pincéje, a legalacsonyabb emeletén ajánlatos elbújni, azon belül is a legkisebb helyiségbe – például a fürdőszobába, gardróbba, lépcső alá vagy más, ablak nélküli helyiségbe. Erről az az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) tájékoztatott a weboldalán.

„Arccal a padló felé a lehető legalacsonyabbra kuporodjunk le, és védjük a fejünket a kezünkkel. Amennyiben fémkádunk van, ideiglenes védelmet nyújthat. Amennyiben a kád műanyagból vagy laminátból készült, a szél által felkapott tárgyak széttörhetik. A belső helyiségekben is matraccal, pokróccal védekezzünk, amelyek abban az esetben, ha a tornádó megrongálja a tetőszerkezetet vagy a mennyezetet, megvéd a potyogó tárgyaktól“

– jelentette ki a hivatal.

A magas épületek, hivatalok és kórházak esetében is a legalacsonyabb emeleten tanácsos elbújni, azon belül is az épület közepén, ablakmentes helyen. Helyezkedés során a lépcsők használata ajánlatos, ugyanis áramkiesés során az emberek benne ragadhatnak a liftben.

Hírdetés

Ugyanez az iránymutatás érvényes az iskolákra is, ahol az olyan nagy helyiségeket kell kerülni, mint például a tornatermek. A bevásárlóközpontokban a toaletteken, illetve az ablak nélküli raktárakban lehet menedéket keresni. A templomokban és a színházakban a legrosszabb esetben a székek, padok alá ajánlatos elrejtőzni.

Az amerikai hivatal szerint tornádó idején rendkívül veszélyes az autóban menedéket keresni. Az autót szilárd menedékhelyre kell átparkolni.

Amennyiben nincs lehetőségünk elmenekülni az autóból, maradjunk lekötve, a fejünket a lehető legalacsonyabbra hajtsuk le az ablaktól, és védjük a kezünkkel, pokróccal, kabáttal vagy bármilyen más ruhával. Abban az esetben, ha van rá lehetőségünk, szálljunk ki az autóból és feküdjünk le egy alacsony helyre az úttesttől a lehető legmesszebb, és védjük a fejünket a kezünkkel. Fa vagy híd alá bújni nem tanácsos, ugyanis alacsony védelmet biztosít a repülő tárgyakkal szemben.

A hivatal szerint a megfontoltságunkat a tornádó után is meg kell őriznünk, a családtagjainkat pedig egybe kell tartanunk a mentőegységek kiérkezéséig. A megrongált épületekbe nem tanácsos belépni, kövessük a mentőegységek és a helyi hivatalok alkalmazottainak tanácsait.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »