Torkosok csütörtökje

Torkosok csütörtökje

Zabáló csütörtök, tobzó csütörtök, kövér csütörtök néven is illetik a torkos csütörtököt, mely elnevezések már erősen sejtetik az aznapi történeseket. Valószínűleg idén sem fogunk csütörtököt mondani ezen a napon!

A hagyomány szerint a húshagyó kedd után hamvazószerdával (ami a farsangi időszak vége) indulna a nagyböjt, de aztán mégis van még egy torkos csütörtök, amikor egynapos koplalás után újra kirúghatunk a hámból. Ha csak egy napra is, de mégis! 2024-ben február 15-én lesz a torkos csütörtök!

Illetve a torkosságunkra mennyire kapunk feloldást egy gyónással. A hagyomány szerint torkos csütörtökön fogyasztjuk el a farsangi maradékokat, amennyiben ezt már nem tettük meg előtte. Nincs is jobb, mint egy olyan nap, amikor hivatalosan megengedett a habzsolás, sőt, meg is kell enni mindent, ami bűnös húsevésre csábíthat a böjti időszakban. Vesszenek tehát a csülkök és kocsonyák, a lefagyasztott karajok és oldalasok, de még a csirkecombok is! A fazekakat, serpenyőket is alaposan el kell sikálni, hogy még egy árválkodó, odaszáradt pörcök se kacsingasson ránk minket kísértve, hogy csak íze kedvéért…A torkos csütörtök eredeti napja feltehetően a hamvazószerda előtti csütörtök volt, sok európai országban manapság is ekkor tartják. Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtöki napon élesztették újjá a 2000-es évek elején a hagyományokat, aminek bizonyára az éttermek és a vendéglátás voltak a kezdeményezői. Mert ami az akciózás miatt elveszik számukra ezen a napon a vámon, az megtérülhet hosszú távon, egész évben a réven.

Hírdetés

A vendéglők aznap főleg csúcsidőben (ebéd-és vacsoraidőben) teltházasok, úgyhogy a különleges és aznap aránylag megfizethető gasztronómiai élvezetekre vágyódóknak igyekezniük kell már jóval korábban asztalt foglalniuk a kedvenc vagy a kiszemelt éttermükben. Láttam én már egy népszerű budapesti étterem előtt kígyózó éhes, a kiszűrődő illatokra nyálukat csorgató, üres asztalra várakozó embersort …Ilyenkor nem árt pár pogácsával útra kelni, hogy a sorban állás közben valamivel csillapítsuk az étvágyunkat.

Nem kell viszont túlzásba vinni a pogizást, nehogy úgy járjunk, mint Móricz Zsigmond Tragédia novellájának főhőse, Kis János, aki annyira várta az uraság lányának lakodalmát, amelyre váratlanul hivatalos volt, hogy előtte már napok óta nem evett azzal a céllal, hogy majd megmutatja, mit tud, és kieszi az uraságot a vagyonából.

A lagziban aztán szomorúan kellett megtapasztalnia, hogy már a húslevesnél jóllakott, igaz ujjnyi zsírral és sok hússal volt bélelve, a következő fogásnál, a töltött káposztánál viszont már teljesen felmondta az étvágya a szolgálatot. De nem adta fel, visszatuszkolta erőszakkal a gyomrából felköszönő húsdarabkákat és megfulladt..

Ezért aztán csütörtökön csak óvatosan legyünk torkosok! De végülis, ha fel tudtunk tápászkodni a karácsonyi, szilveszteri és farsangi lakomákból, akkor miért ne csapjunk bele most ismét úgy igazán? Utána úgyis vissza kell vonulni a húsvéti sonkáig…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »