Tombol a fociláz Németországban: Münchent elfoglalták a szoknyás skótok

Tombol a fociláz Németországban: Münchent elfoglalták a szoknyás skótok

Véget ért a visszaszámlálás, 21 órakor Münchenben megkezdődik az európai labdarúgás legnagyobb seregszemléje. A mostani a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, és a 24 résztvevő között ott van Magyarország is, ráadásul a házigazda németekkel egy csoportban Svájc és Skócia társaságában.

A skót szurkolók valósággal megszállták Münchent, a skót duda, a skót népviselet a hajnali órákig „mindent vitt”, sőt értesülések szerint kora éjszakára még a híres müncheni sör is elfogyott. Több tízezer szurkoló érkezett Skóciából Németországba, többen közülük sokan több mint harminc órát autóztak a nem mindennapi élményért.

A hangulat a focirajongók körében persze nemcsak Münchenben lesz tetőfokon, hanem a kilenc többi rendező német városban is, így egyebek között Kölnben, ahol a magyar nemzeti tizenegy szombaton kora délután az A csoportban Svájccal csap össze.

A szurkolók számával alighanem csak a biztonsági erők, köztük mindenekelőtt a rendőrök száma igyekszik lépést tartani. Értesülések szerint a helyszíneken több mint húszezer rendőr igyekszik fenntartani a rendet. A több napja tartó rendkívüli készültség már a határoknál megkezdődött, ahol szigorú ellenőrzést léptettek életbe. A rendező stadionok köré ugyancsak rendkívül szigorú biztonsági kordont vontak, nem is beszélve a stadionokba történő belépésről. Repülési korlátozásokat léptettek életbe a stadionok felett is.

A hatóságok szerint a biztonság érdekében a maga nemében szinte úttörő lépésnek számít a résztvevő országok rendőri szerveinek rendkívül szoros együttműködése. Ebből a célból az észak-rajna-vesztfáliai Neussban hivatalos nevén Nemzetközi Rendőri Együttműködési Központot állítottak fel. A központba valamennyi résztevő ország, köztük Magyarország is képviselőket küldött, összesen hatszázan koordinálják a biztonsági erőfeszítéseket.

Hírdetés

Joachim Hermann bajor belügyminiszter ennek kapcsán páratlan együttműködésről beszélt. A hatóságok minden erőfeszítést megtettek annak érdekében, hogy felkészüljenek az esetleges, mindenekelőtt iszlamista hátterű terrortámadások elhárítására. Különös tekintettel arra, hogy azokból jócskán volt Németországban is az elmúlt időszakban. A másik fő ellenfelet a huligánok jelentik, akik a közelmúlt példái alapján szintén nem válogatnak a rend megzavarását célzó erőszakos eszközökben.

Ami pedig a focit illeti, az érdeklődés szintén rendkívüli. A rendező városok stadionjai közelében szabadtéri szurkolói zónákat létesítettek, a legnagyobbat Berlinben, a Brandenburgi kapu közvetlen közelében.

A szurkolók derűlátók, mint ahogy a német válogatott vezetői is. A hazaiakra ráfér a jó szereplés az elmúlt évek szokatlan kudarcai után. Ami a szurkolókat illeti, ennek ellenére óvatos reményeket fogalmaznak meg. A nyitónapra időzített felmerés szerint a megkérdezettek mindössze hét százaléka vélekedett úgy, hogy a válogatott nemcsak eljut a július 14-i berlini döntőig, hanem meg is nyeri.

Ezzel kapcsolatban idézték a válogatott kapitányát, a török származású Ilkay Gündogant, aki szerint az Eb Németország kettős győzelmét hozhatja. Egyrészt a csapat is az első helyen végezhet, másrészt az Eb sikeres megrendezésével bizonyíthatja, hogy Németország a világra nyitott ország.

De idézték a válogatott korábbi kiválóságát, az Eb versenyigazgatóját, Philipp Lahmot is, aki hangsúlyozta, hogy az Eb erősítheti a társadalmi kohéziót.

A németországi tornának tíz város ad otthont, a nyitómérkőzést a müncheni Allianz Arénában, a döntőt pedig a berlini Olimpiai Stadionban rendezik. A további helyszínek: Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Lipcse és Hamburg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »