Több tonna szemét úszik Szlovákia és Magyarország felé

Több tonna szemét úszik Szlovákia és Magyarország felé

Akár napokon belül Magyarországra érhet az a több tonna szemét, ami a heves esőzések miatt megáradt Latorcába került, írja az Euronews. A folyó ukrán oldalán feltorlódott hulladékról több felvétel is készült, amiről a Tisza takarítását évek óta önkéntesekkel végző PET Kupa csapata számolt be. A környezetvédők azonnal felhívták az ukrán, a szlovák és a magyar hatóságok figyelmét a természetkárosításra, aminek eredménye is lett.

– mondta Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke, a PET Kupa projektvezetője.

A PET Kupa önkéntesei közben megérkeztek a Bodroghoz a szlovák-magyar határszakaszon, hogy azonnal megkezdhessék a vízen úszó hulladék összegyűjtését, ha mégis elérné Magyarországot. A szakember szerin azonban nem csak kívülről fenyegeti szennyezés a magyar folyókat.

Hírdetés

— Ahogy haladunk lefelé a vizeinken, egyre több magyar feliratú csomagolóanyaggal találkozunk. Úgyhogy nincs okunk ujjal mutogatni senkire, nekünk is nagyon sokat kell szemléletformálásban, szemléletváltásban előre lépnünk – mondta Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke, a PET Kupa projektvezetője.

A magyar folyókat érő szennyezés megakadályozásának egyik fő eleme a környezettudatos oktatás, de még ennél is fontosabb, hogy a környező országok határ menti régióiban megoldott legyen a lakossági hulladékkezelés, mert amíg nincs hova kidobni a szemetet, addig a természetbe kerül minden hulladék.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »