Több száz haszid zsidó érkezett Máramarosszigetre, hogy felavassák Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógáját

Pénteken avatják fel Máramarosszigeten Európában legújabb és Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógáját. Az eseményen New York, Párizs, London és Frankfurt rabbijai vesznek részt – tájékoztat a Digi24.

Több száz haszid zsidó repült csütörtökön New Yorkból az avatóra egy Boeing 787 Dreamliner repülőgéppel. Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen repülőgép leszállt a szatmárnémeti repülőtéren. Főrabbijuk, Aaron Teitelbaum a Digi24-nek elmondta: azért döntött úgy, hogy itt építi a zsinagógát, mert nagyapja Máramarosszigeten született.

Csütörtök este további bécsi és londoni járatokat is vártak a szatmári repülőtérre. A zsinagóga megnyitójára legalább 500 haszid zsidó érkezik a világ minden tájáról.

Hírdetés

„Az új zsinagóga lényegében egy egész komplexum, melynek építése 2017-ben kezdődött, és amely magában foglalja az új zsinagógát, egy éttermet, egy zsidó iskolát és egy szállodát. A közeljövőben Sziget a közösség zarándokhelyévé válik” – hangsúlyozza Vasile Moldovan, Máramarossziget polgármestere.

A zsinagóga kizárólag a New York-i haszid közösség pénzéből épült. Nem tudni, pontosan mennyit költöttek az egész komplexumra. Csak a Tóra, a zsidó szent könyv, amelyet pénteken helyeznek el a zsinagógában, becslések szerint 360 000 euró értékű.

Az egykori máramarosszigeti zsidó közösség 30 000 főt számlált. A néhai Nobel-békedíjas Elie Wiesel is itt született. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotók: képernyőmentések a Digi24 videójából


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »