Több pénzért lett több orvos

Több pénzért lett több orvos

Júliusban 72 millió forinttal segítette a Karolina Kórház bezárt, majd a szakemberhiány miatt egy ideig „úgy maradt” osztályainak újraindítását a mosonmagyaróvári önkormányzat. A pénzből az óradíjak feletti juttatást biztosították orvosoknak és szakdolgozóknak év végéig. Több pénzzel, magasabb ügyeleti díjjal tudtak csak szakembereket vissza- vagy átcsábítani.

Hetvenkétmillió forintot adott nyáron Mosonmagyaróvár, hogy a helyi Karolina Kórház időlegesen bezárt osztályai újra működhessenek. A sebészet, a szülészet-nőgyógyászat és az ehhez tartozó integrált gyermekfelügyeleti részleg újraindítását támogatták ezzel az összeggel.

Korábban ugyanis – a koronavírussal összefüggésben – ideiglenesen felfüggesztették ezek működését a 85 ezres lélekszámú térség egészségügyi ellátójánál. A koronavírus alatt átrendeződtek az osztályok, s az orvosok és szakdolgozók hiánya miatt egy ideig nem is sikerült a járvány lecsengése után sem elindulni.

Az újraindításért online aláírásgyűjtés és civil élőlánc szerveződött. Ekkor jött az önkormányzati segítség.

Hírdetés

Júliusban aztán újraindultak az osztályok: a pénz a szükséges sebészeti-, szülészeti-, nőgyógyászati-, gyermekgyógyászati ellátást nyújtó orvosi, szakdolgozói körben az óradíjak feletti juttatás biztosítására szolgál, valamint a kórház a 2021. december 31-ig felmerülő kötelezettségvállalásokat, azok teljesítését nyújthatja be elszámolásra.

Az intézet főigazgatója, Dr. Takler Ágnes nemrégiben az önkormányzatnak számolt be az időarányos felhasználásáról. Júliusban összesen 10 millió 187 ezer forintot költöttek el belőle, ennek nagy részét egyéb juttatásként, ügyeleti díjra.

Az aneszteziológiai és sebészeti-baleseti sebészeti szakmacsoportokban átlagosan 5-5 nagy tapasztalatú kollégát sikerült a kórházba „visszacsábítani” a támogatás révén, valamint a szülészet-nőgyógyászati szakterület ügyeleti ellátására különböző városokból több rezidens érkezett” – jelezte az önkormányzatnak Dr. Takler Ágnes.

A főigazgató a tájékoztatójában külön kiemelte a Soproni Erzsébet Oktató Kórházból érkező öt részállású szülésznőt, akik átlagosan 15-20 műszakot teljesítenek. Országos viszonylatban is a szülésznői utánpótlás a legkritikusabb pont.

A kórház úgy számol, hogy év végéig „visszaépítik a rendszert”, s nem lesz szükség jövőre újabb önkormányzati szerepvállalásra.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »