Több mint kilenc ország foglyait engedi szabadon Vietnam

Csaknem 2500 elítélt kap kegyelmet Vietnamban az ország függetlensége kikiáltásának 77. évfordulója alkalmából – jelentette be a kommunista rezsim szerdán.

Ugyanakkor az „államellenes propaganda” vagy a „rezsim megdöntésének kísérlete” miatt elítélt foglyok közül egy sem távozhat a börtönből amnesztiával. A kormányellenes aktivisták gyakran kerülnek bíróság elé hasonló vádakkal.

Az elnöki hivatal egyik magas rangú munkatársa elmondta, hogy a szabályozások szigorítása miatt az idén sokkal kevesebben kaptak kegyelmet, mint az elmúlt években. 2015-ben 18 ezer embert engedtek szabadon, míg tavaly már csak háromezret.

Hírdetés

Az idén kegyelmet kapott rabok közül tizenhatan külföldi – ausztrál, francia, nigériai, laoszi, kínai, kanadai, kambodzsai, amerikai és malajziai – állampolgárok.

A vietnami egypártrendszer mindent megtesz a másként gondolkodók elhallgattatásáért, és az elmúlt években gyakrabban vett őrizetbe és ítélt el aktivistákat. Az okok között többször felbukkant a közösségi oldalakon folytatott tevékenység.

Jogvédő szervezetek szerint 2022 márciusában több mint 150 politikai fogoly volt börtönben Vietnamban, de a hivatalos statisztikák hiánya miatt számuk ennél jóval több is lehet.

Az országban teljesen betiltották a független hírforrásokat. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet sajtószabadság-indexe alapján rangsorolt 180 ország közül Vietnam a 174. volt 2022-ben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »