Több mint 20 éve a régiónkból áramlik a munkaerő Nyugat-Európa irányába

Tavaly mintegy kilenc százalékkal csökkent az építőipar termelésének értéke Magyarországon. Nem meglepő, hiszen a járvány mellett az előző uniós támogatási ciklus fejlesztései is lezárultak már.

Jelenleg az építőipari ágazat inkább a készülődés állapotában van. Készülnek az érkező uniós forrásokból létrejövő fejlesztések megvalósítására, valamint a kormányzati otthonfelújítási programból fakadó megbízásokra is.

Idén visszatérhet a munkaerőhiány. Ennek enyhítésének módszereit keresi az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely az építőipari munkaerő kapacitások intenzív növelésében látja az egyik megoldást.

Ezen a címen valósít meg európai uniós pályázatot a gazdaságfejlesztési operatív program részeként.

Hírdetés

Kojii László, az ÉVOSZ elnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, az unió területén feszültségek vannak a munkaerőpiacon, mert vagy számosságában nincs elegendő munkaerő, vagy pedig összetételében, felkészültségében.

A nyugat-európai országok 25 éve küzdenek ezzel a problémával, a közép-kelet európai régió pedig, köztük Magyarország is,  az utóbbi öt–hat évben szembesült ezzel.

„Több mint 20 éve a mi régiónkból áramlik a munkaerő Nyugat-Európa irányába. Ezáltal valószínűleg, tőlünk keletebbről fog érkezni talán elegendő pótlás”.

Sajnos, ezt rengeteg bizonytalanság veszi körül, ezért próbált az ÉVOSZ ennek a pályázatnak a segítségével olyan intenzív, nem a számosságot növelni akaró megoldásokat találni, amivel lehetne elegendő képzettségű, több munkaára alkalmas építőipari szakmunkást találniuk – fűzte hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »