Több millió adag vakcinát küld az Egyesült Államok Mexikónak és Kanadának

Az Egyesült Államoknak több millió koronavírus elleni vakcinát küld Mexikónak és Kanadának – – erősítette meg a korábbi híreket csütörtökön Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Az Egyesült Államoknak hétmillió adag „felszabadítható” AstraZeneca-vakcinája van, és a kabinet azon dolgozik, hogy ebből 2,5 millió adagot Mexikónak, 1,5 milliót pedig Kanadának küldjenek – mondta.

„Továbbra is az Egyesült Államok lakosságának beoltását tekintjük elsődleges célunknak, de az igazság az, hogy a járvány nem ismer határokat” – mondta Psaki.

„A járvány felszámolása szempontjából kritikus feladat annak biztosítása, hogy a szomszédos országok is képesek legyenek feltartóztatni a vírust” – fogalmazott a szóvivő.

Sajtóinformációk szerint Joe Biden amerikai elnök – aki többször tárgyalt Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel – már pénteken bejelentheti a megállapodást.

Hírdetés

Amennyiben létrejön az egyezség, ez lesz az első alkalom, amikor az Egyesült Államok közvetlenül megosztja az oltásait egy másik országgal.

Az Egyesült Államokban korlátozott mennyiségű készlet áll rendelkezésre az AstraZeneca vakcinájából. Az oltás sürgősségi felhasználását Amerikában még nem, Kanadában és Mexikóban viszont már engedélyezték.

A múlt héten több európai ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak minősítette a brit-svéd vakcinát.

Mint fogalmaztak: a vérrögök kialakulásának általános kockázata alacsony, előfordulása nem bizonyított, de lehetséges, ezért az uniós ügynökség további vizsgálatokat tart szükségesnek. Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója kijelentette ugyanakkor: az oltóanyag biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtöki adatai szerint az Egyesült Államokban a 65 éves és idősebb felnőttek 66 százaléka kapott már legalább egy koronavírus elleni oltást. Csaknem 116 millió adag vakcinát adtak be eddig az országban, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt körülbelül 2,7 millióval nőtt a beoltottak száma.

A CDC arról is beszámolt, hogy a lakosság mintegy 22,7 százaléka – azaz körülbelül 75 millió ember – kapott már legalább egy adag szérumot, és 12,3 százalékuk – azaz körülbelül 41 millió ember – mindkét oltását megkapta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »