Ipoly Kupa ötvenedszer a sport és a barátság jegyében

Ipoly Kupa ötvenedszer a sport és a barátság jegyében

Szeptember utolsó hétvégéjén ötvenedik alkalommal szervezték meg az Ipoly Kupa sportrendezvényt Ipolyságon. A nemzetközi sporttalálkozót 1972-ben rendezték meg először, az eltelt bő fél évszázad alatt a sportolás és a nemzetek közötti barátkozás jelképe lett az Ipoly mentén.

A jubileumi évfolyamba lépő sporteseményt két napon át ünnepelte a két szervező tanintézmény. Mint a szeptember 26-ai baráti összejövetelen is elhangzott, az ipolysági magyar gimnázium fiatal kezdő testnevelő tanára, Révész Ferenc hívta életre a labdarúgó-mérkőzéseket, ehhez csatlakoztak a szlovák gimnázium szervezésében a röplabdameccsek.

A hivatalos megnyitó vendégei (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Már az első évadban hét csapat vett részt a fociversenyen, emellett négy csapat röplabdázott.

Az első évtizedekben az Ipolyság Pajzsáért nevet viselte a verseny, majd a rendszerváltást követően kapta az Ipoly Kupa elnevezést.

Kezdettől fogva részt vettek a tanintézmények testvériskolái Csehországból, valamint Magyarországról. Ugyancsak csatlakoztak a tágabb környék magyar és szlovák tanítási nyelvű középiskolái.

Tíz középiskolából érkeztek csapatok az Ipoly Kupára (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Tatiana Wenclová, a szlovák gimnázium igazgatója köszöntőjében kiemelte: nagyon örül annak, hogy a kezdeményezés mára hagyománnyá vált az iskolák történetében. Élmények mellett számos barátság született a rendezvénynek köszönhetően.

Gajdács Mónika, a Szondy György Gimnázium vezetője elmondta: sokunk életének részévé vált az Ipoly Kupa az elmúlt bő félévszázadban.

„Ez egy olyan rendezvény, amelyen az idő nem fogott ki, s még mindig a térség egyik legnagyobb múlttal rendelkező sporteseménye. Számos barátság született itt, ami a mai napig összeköti az embereket”

– hangzott el a csütörtöki esti találkozón.

Megemlékezés a zsinagóga udvarán (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az ötvenedik Ipoly Kupán, mely 2010-től a Daučík Ferdinánd Emlékkupa tiszteletbeli nevet viseli, közel tucatnyi középiskola vett részt, Szlovákia mellett Magyarországról és Csehországból érkeztek versenyzők.

Hírdetés

A két nap során öt fiú röplabdacsapat, hat lány röplabdacsapat és hét fiú kispályás focicsapat méretett meg.

A sporteseményen részt vett a váci Madách Imre Gimnázium, a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a zselízi Comenius Gimnázium, a korponai Andrej Sládkovič Gimnázium, a nagysurányi gimnázium, az ipolysági Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, az ipolysági Szondy György Gimnázium, az ipolysági szlovák gimnázium, valamint a csehországi Valašské Meziříčí-i gimnázium.

Koszorúzás Ferdinánd Daučík emléktáblájánál (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A röplabdamérkőzések csütörtökön és pénteken, a kispályás labdarúgás meccsei pedig a pénteki nap folyamán zajlottak le a város tanintézményeinek műfüves pályáin. A jubileumi eseményhez kapcsolódott a gimnáziumok egykori diákjaiból verbuválódott öregfiúk csapatainak barátságos mérkőzése csütörtökön délután.

Mint a pénteki ünnepélyes megnyitón Révész Angelika, a Szlovákiai Olimpiai Klubok Szövetsége végrehajtó bizottságának tagja, az ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub vezetőségi tagja kifejtette: már 1972-ben tudták, hogy a sport a legjobb és legegészségesebb szabadidős tevékenység.

A rendezvény szervezői és díszvendégei (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A pénteki nyitóeseményen mások mellett jelen volt a Magyar Olimpiai Akadémia delegációja Győr Béla főtitkár vezetésével, Sallai Sándor egykori profi labdarúgó, Marek Hamšík, Csenger Tibor, Zachar Pál.

Az ünnepi köszöntőkben mindannyian hangsúlyozták a sport népszerűsítését, az egészséges életmódra gyakorolt hatását, valamint a generációk közti találkozások és a nemzetek közit összekapcsolódás lehetőségét.

Révész Ferenc, Tatiana Wenclová, Nagy Tímea és Gajdács Mónika (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Már közel másfél évtizede a sportesemény szerves része a Ferdinánd Daučík Ipolyságról származó. világszerte elismert labdarúgó emléktáblájának megkoszorúzása a volt zsinagóga melletti Ipolyság nevezetes személyiségei falán. Itt a rendezvény szervezői mellett a Daučík család ma is élő leszármazottai is lerótták tiszteletüket.

Az ötvenedik Ipoly Kupa – XIII. Ferdinánd Daučík Emlékkupa röplabdabajnokságán a fiúknál a következő eredmények születtek: első helyen végzett a cseh csapat, második lett Nagysurányi Gimnázium, a harmadik helyet szerezte meg a Szondy György Gimnázium.

Zajlik a meccs a gimnázium tornatermében (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A lányok csoportjában a röplabdamérkőzések a következő eredménnyel zárultak, első helyen végzett a cseh csapat, második lett váci Madách Imre Gimnázium a míg   a harmadik helyet a Szondy György Gimnázium szerezte meg.

A kupa labdarúgó-bajnokságát az első helyezést a cseh csapat szerezte meg, második helyen végzett a Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, míg a harmadik helyet érte el az ipolysági szlovák gimnázium. Az idei év fai play díjasa a Szondy György Gimnázium lett.

Folyik a mérkőzés (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A rendezvényt Ipolyság városa, Nyitra Megye Önkormányzata, a Szondy György Gimnázium mellett működő Szülői Szövetség és az Alma Mater P. T. támogatta.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »