Tizenhat pártnak lehet országos listája

Tizenhat pártnak lehet országos listája

A Nemzeti Választási Bizottság oldalának tanulsága szerint jelenleg 6 párt tudott országos listát állítani, ezek a Fidesz, az Összefogás 2014, a Jobbik, az LMP, a Szociáldemokraták és a Haza Nem Eladó Mozgalom, vagyis a fenti szervezetek, már biztosan szerepelni fognak mindenkinek a szavazólapján, függetlenül attól, hogy van-e helyben jelöltjük, vagy nem.

A választásra összesen több, mint 80 párt regisztrált. Belőlük korábban már közöltünk egy folytatólagos összeállítást is. Szerkesztőségünk által legelhibázottabbnak tartott formáció a MIÉP-Kisgazdapárt indulás, mivel ők pártszövetségként indultak, így a bejutási küszöb számunkra, nem 5%, hanem 10% ami végképp esélytelen, egy parlamenten kívüli, közvélemény-kutatásban nem mérhető párt számára. Erre valószínűleg ők maguk is rájöttek, ennek köszönhető talán, hogy szombaton jelentettek be visszalépést a Jobbik javára.

Nem keverendők össze az FKGP-vel, akik már most az országos listaállítási küszöb környékén vannak.

Ahogyan az új választási törvényről már korábban írtuk, legalább kilenc megyében és Budapesten kell minimum 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állítani, országos listaállításhoz.

Ez egy könnyítés az elmúlt évekhez képest, ennek köszönhető, hogy közel 10 párt van a jelenlegieken kívül a listaállítási küszöb környékén, és még 3 napjuk van aláírásokat gyűjtögetni.

} } }); });

Akik jelenleg nagyon közel vannak ahhoz, hogy országos listájuk legyen: JESZ (új MDF), FKGP, Munkáspárt, Seres Mária Szövetségesei, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Új Dimenzió Pártja, Új Magyarország Párt, KTI és a Magyarországi Cigány Párt.

A jelöltállításban egyelőre gyengélkedik két nagy reménnyel indult szervezet a Magyar Hajnal, és a 4K!.

Összességében úgy tűnik, hogy érdekes választásoknak nézünk elébe, nem azért mert a jelenleg kormányzó Fidesz-KDNP szövetséget meglehetne szorongatni, hanem azért mert több olyan formációnak is esélye van bekerülni a parlamentbe, akinek a tevékenységére szimpátiával tekintünk. Valamint úgy gondoljuk, hogy van helye a parlamentben a hatalmi elit kritikus kis pártoknak, sőt, kifejezetten előnyös, ha ők is bekerülnek.

Másrészről aggodalomra ad okot az, hogy ilyen senkiháziak, mint a Szociáldemokraták ennyire megerősödtek.

A Magyarországi Cigány Párt, az EUrom és hasonló cigány szervezetekkel kapcsolatban pedig felvehető az a kérdés, hogy ha joguk és lehetőségük van, nemzetiségi listát állítani, és azon jelölteket indítani, valamit őket szinte egyenes ágon parlamentbe delegálni, akkor miért indítanak a választásokon pártot. Jogilag természetesen ezt megtehetik.

De, ha önmagukat cigánynak tartják, akkor miért nem az úgynevezett nemzetiségi listákon indulnak, mint a szlovén, horvát, lengyel stb. önkormányzat? Ha pedig nem nemzetiségi listákon indulnak, akkor miért jelzik már a párt nevével azt, hogy ők cigányok, ha nem akartak élni a nemzetiségi lista lehetőségével, ami erre való?

Végül pedig következzen a még el nem fogadott jelölteket is tartalmazó lista.

Nemzet és Megmaradás


Forrás:nemzeti.net