Tizenhat évvel Katrina után Ida kopogtat New Orleansban

Négyes erősségű hurrikánként érheti el vasárnap az Egyesült Államok partjait az Ida nevű ciklon, napra pontosan 16 évvel azután, hogy New Orleansra lecsapott a Katrina hurrikán, amely legalább 1800 ember halálát okozta. A hurrikán skálán az 5-ös a legmagasabb fokozat, de a 4-es is brutális, hatalmas károkat tud okozni. Kuba egy részét már letarolta Ida – számolt be az M1 Világhíradója.

Tomboló tenger, kidőlt fák, elöntött utcák – orkán erejű széllel és hatalmas esővel csapott le Kubára az Ida nevű hurrikán pénteken. A több mint 130 km/órás erősségű szélvihar nagyon sok kárt okozott a karibi szigetországban, ahol júliustól novemberig tart a hurrikánszezon.

Az Ida nem kímélte Havannát sem: az utcákat elöntötte a víz. A kubai fővárosban elővigyázatosságból több ezer embert evakuáltak, és leállították a tömegközlekedést is.

Homokkal töltik meg a zsákokat, élelmiszert, ivóvizet és üzemanyagot vásárolnak, tartalékba is az emberek Louisiana állam-szerte. Amennyire lehet, felkészülnek az Ida hurrikán érkezésére.

„Déjà vu érzésem van: már megint itt van. Nem tudjuk, mennyire lesz rossz, nem tudjuk, mekkora lesz a víz. Még semmit sem tudunk. Csak annyit tudunk, hogy jön” – méltatlankodott egy helyi férfi.

Hírdetés

A jelenlegi számítások szerint az Ida négyes erősségű hurrikánként csaphat le Louisiana partjaira helyi idő szerint vasárnap: sebessége elérheti a 220 km/órát és heves esőzések kísérik majd útját.

„Ez erősebb, mint a Laura volt tavaly. Ez egy életre szóló vihar lesz azok számára, akik nem készültek fel és nem állnak készen arra, hogy elviseljék, amit Ida ránk zúdít” – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa John Bel Edwards louisianai kormányzóval közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A déli államban szükségállapotot hirdetettek és mozgósították a Nemzeti Gárdát.

„Mindenkit arra biztatok, hogy szombaton sötétedésig érjen el oda, ahol a vihart át akarja vészelni” mondta John Bel Edwards Louisiana állam kormányzója.

Ha az előrejelzések beigazolódnak, az Ida napra pontosan 16 évvel azután éri el az amerikai szárazföldet, hogy a Katrina hurrikán iszonyatos pusztítást végzett a térségében. New Orleansban, miután a gátak átszakadtak, a város több mint 80 százalékát elöntötte a víz. Több mint 1800 ember vesztette életét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »