Titokzatos kőtáblát rejt a kőhídgyarmati templom talaja

Titokzatos kőtáblát rejt a kőhídgyarmati templom talaja

Előkerült a helyi templom padlózatába rejtett legendás kőtábla.

Ján Tripák, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem munkatársának vezetésével idén tavasszal kezdődött az 1742 és 1746 között épült, Szent Móricnak szentelt kőhídgyarmati templom alapjainak kutatása. Az ősrégi templomra emelt épület vizsgálata hamarosan folytatódhat.

Hírdetés

A vizsgálatban a Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai (Paterka Pál és Matúš Martinák) is részt vettek. A jelenlegi épületet egy középkori templom alapjai után kutatva goefizikai mérésnek vetették alá. A kutatás meglepő eredménnyel járt: láthatóvá vált a templom padlójába rejtett legendás kőtábla is.

„Nagyapám gyakran mesélt a Georgius feliratú tábláról, amit a padok teljesen eltakartak. Mivel ezeket most ki kellett hordani, láthatóvá vált a tábla, amin a Georgius felirat mellett más vésések is láthatók” – mondta Juhász Gyula helytörténész, aki szerint a tábla nagy valószínűséggel egy 64 éves korában elhunyt György nevű személy sírját jelöli. Az, hogy kinek a hamvait rejti a kőtábla, még nem derült ki. „Lehetett a falu papja, földesura vagy jótevője is. A helyi papokat, akiknek névsorát a 17. századra visszamenően ismerjük, kizárhatjuk a sorból” – fogalmazott a helytörténész, megjegyezve, hogy kutatásai során eddig nem akadt olyan György nevű személyre, akit a templomba temethettek volna el.

Van azonban pár fogódzó, melyek biztos alapot adnak a további kutatásokhoz. „Az egyik a Georgius felirat, a másik az A64 véset. A táblán kivehető az MS felirat is, aminek többféle értelmezése van. Jelentheti az emlékezet szentségét, de a hirtelen halált is. Ugyancsak jól kivehető a latin OB felirat, aminek jelentése: elhunyt, csontjaid nyugodjanak békében. Szembetűnő az 1718-as évszám is, vagyis az elhunytat kereken 300 éve temették ide” – árulta el a legfontosabb tényeket a helytörténész, aki bízik benne, hogy a templom titkai között fény derül a kőtábla rejtélyére is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »