Titokban végzik ki őket

Egy év alatt ugrásszerűen megnőtt világszerte a halálos ítéletek száma, a hivatalos kivégzések száma viszont csökkent. Az Amnesty International most kiadott jelentésében megállapította, hogy tavaly 607 elítéltet végeztek ki a világon.

Több mint ötödével nőtt egy év alatt a halálos ítéletek száma világszerte. Az egyik legnagyobb nemzetközi jogvédő szervezet szerint 2014-ben 2400 ember kapta meg a legsúlyosabb büntetést. Az Amnesty International jelentésében megállapította, hogy a statisztikákat Egyiptom és Nigéria rontja. Csak Kairóban több mint 500 embert ítéltek halálra tavaly. „Ha megnézzük ezt a növekedést, Egyiptomban és Nigériában például meredeken emelkedett a halálbüntetések száma. Nigériában gyilkosságért, rablásért adják, vagy a Boko Haram elleni harccal összefüggésben katonai zendülésért. De Egyiptomban is tömeges halálos ítéleteket hoztak 2014-ben” – mondta Audrey Gaughran, az Amnesty International nemzetközi igazgatója.

Hírdetés

A szervezet szerint sokan terrorizmus vádja miatt kapták a legsúlyosabb büntetést. Az Amnesty képviselői szerint nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a halálbüntetés hatékonyabb elrettentő példa lenne másnál.

A negyedik legtöbb kivégzést az Egyesült Államokban hajtják végre. A múlt héten Utah államban elsőként engedélyezték a fegyveres kivégzést, a méreginjekció hiánya miatt. A gyártó cég ugyanis nem hajlandó az állatok elaltatásánál használt szert exportálni Amerikába. „Ami az Egyesült Államok helyzetét érinti, ott a kivégzések egyik módjáról van szó. Nincs jó módja annak, hogy valakit kivégezzenek, az Amnesty távol marad ettől a vitától, mi a halálbüntetéseknek szeretnénk véget vetni” – tette hozzá a nemzetközi igazgató.

A szervezet szerint biztató, hogy 20 év alatt a felére, 22-re csökkent azon országok száma, ahol alkalmazzák a halálbüntetést. Kína az első helyen áll, noha Peking államtitokként kezeli ezt a kérdést. Becslések szerint évente több ezer embert végeztek ki a kommunista országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »