Tiltakozó akcióra készülnek az egészségügyi szakdolgozók

Tiltakozó akcióra készülnek az egészségügyi szakdolgozók

Ennek többféle formája is lehet, közölte a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Zárt körű szakmai egyeztetésre gyűltek össze az egészségügyi szakdolgozók csütörtökön, ahol az egyik legfontosabb téma a bérkérdés volt – értesült a 24.hu. Az érintettek a többi közt azt nehezményezték, hogy egy év végi rendelet szerint ugyanis nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést.

A kétlépcsős béremelés azért is okozott felháborodást, mert éves szinten ez mindössze 10–12 százalékos, a jelenleg 20 százalék feletti inflációt sem kompenzáló növekedést jelent – olvasható.

Hírdetés

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a lapnak elmondta: sztrájktárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal. Mint fogalmazott, sok helyen már most is olyan kevés a szakdolgozó, hogy egy esetleges tiltakozó akció esetén az sem lenne elképzelhetetlen, hogy szabadságon lévő egészségügyi munkatársakat kellene behívni.

Soós Adrianna szerint a tiltakozásnak többféle formája lehet: közös szimbólumok használata, vagy erősebb akciók is, mint például felmondások letétbe helyezése vagy az önként vállalt túlmunka felmondása. Az utóbbi két opcióra az előzetes felmérések szerint van hajlandóság.

A bérrendezésen kívül a szakdolgozók a munkavégzés helyének egyoldalú meghatározását is kifogásolják. Ez a szabály lehetővé teszi, hogy ahol szakdolgozóhiány van, ott a megyén belül átrendeljék egy másik intézménybe a dolgozót.

Nyitókép: sudok1/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »