Tiborcz István is jogosult lesz katonai védelemre egy friss kormányrendelet értelmében

Tiborcz István is jogosult lesz katonai védelemre egy friss kormányrendelet értelmében

Az új jogszabály kiterjeszti a vezérkari főnök hatáskörét sógorokra és apósokra is – számolt be a hvg.hu. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet eddig úgy szólt, hogy a vezérkari főnök egyes felső vezetők „házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”. A köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, illetve az államtitkárok és a kormánybiztosok közvetlen hozzátartozóira vonatkozik a rendelkezés.

Mostantól „az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa” is élvezheti a katonai védelmet.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent 63. számú rendelet kiterjeszti a fentieket a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozókra. Ennek értelmében sógorok, vők és menyek, apósok és anyósok is kaphatnak védelmet a magyar hadseregtől. Az Orbán-kormány rendelete már hatályos, de azt hogy a gyakorlatban mit jelent, csak később fogjuk megtudni.

A Magyar Honvédség közleményt adott ki a hvg.hu cikkének megjelenése után. Eszerint „a csütörtökön megjelent kormányrendelet-módosítás egyszerű jogtechnikai módosítás, nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a Honvédség feladatainak bővítését sem”. Azt nem cáfolták, hogy Tiborcz kaphatna katonai védelmet.

Hírdetés

Mészáros Lőrinc ilyen alapon egyelőre nem számíthat katonai védelemre.

(Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án. MTI/Benko Vivien Cher)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »