The Wall Street Journal: Az amerikai demokraták az új „fasiszták”, nem Donald Trump

The Wall Street Journal: Az amerikai demokraták az új „fasiszták”, nem Donald Trump

Alig több, mint két hét van hátra az amerikai elnökválasztásokig, és fokozódik a kampány. Kamala Harris a jelölése utáni hetekben uralta a felméréseket. Mára fej-fej mellett halad Donald Trump amerikai elnök mellett, tehát veszített vonzerejéből, ráadásul a csatatér- vagy billegő államokat nézve egyenesen Trumpnak áll a zászló. Ebben a helyzetben jött egy figyelemreméltó véleménycikk a The Wall Street Journal (WSJ) hasábjain, amelyben a szerző védelmébe veszi Trumpot az őt fasisztázó demokratákkal szemben, és felhívja a figyelmet, hogy a nácikhoz a Demokrata Párt és a Biden-adminisztráció, benne Kamala Harrissel sokkal közelebb áll, mint Trump.

A cikk, amelynek szerzőjeként ráadásul a WSJ szerkesztősége van megjelölve, sorra veszi, hogyan állítja be a demokratáknak szurkoló mainstream sajtó Trumpot fasisztának. Nem véletlenül: az elmúlt napokban Kamala Harris egyre durvább kijelentéseket tesz ellenfelére, azon egyszerű oknál fogva, hogy nagy esélye van rá, hogy elveszti a választásokat – kétségbeesésében pedig egyre keményebb eszközökhöz nyúl.

Biden 2022-ben Trump MAGA (Make America Great Again – Tegyük Amerikát Ismét Naggyá)  mozgalmát „félfasiszta” szervezetnek minősítette. Az MSNBC akadémikus, de demokrata oldalra húzó megmondóemberekkel készített beszélgetést, akik közvetlen párhuzamot vontak a náci Németország és Trump között. A The Atlantic geopolitikai lap egyik írója Trumpot Hitlerhez, Sztálinhoz és Mussolinihez hasonlította.

Kamala Harris is ráharapott a témára. Állítása szerint Trump „ellenőrizetlen hatalomra törekszik”, majd Mark Milley volt vezérkari főnökre hivatkozva azt állította, hogy Milley szerint „senki sem jelentett még akkora fenyegetést az országra, mint Trump”.

A WSJ cikke azonban – Trump hibáinak felsorolása mellett is – felteszi a kérdést, hogy valóban amerikaiak tízmilliói dőlnek be egy állítólagos fasiszta hatalomátvételnek? Majd válaszul leszögezik, hogy valójában az amerikaiak egyre kisebb része hisz a „fasiszta mémnek”.

Sőt, azt is leírják, hogy „a demokraták, a sajtó és a szövetségi bürokrácia könyörtelenül akadályozták Trump minden munkáját, ahogy most is”.

Majd felhívják a figyelmet,hogy Trump egyik legnépszerűtlenebb döntése, hogy a katonai büdzsé egy részét a déli határ kerítésére akarta átcsoportosítani „kis sör” volt ahhoz képest, amikor Biden elengedett 400 milliárd dollárnyi diákhitelt.

De a lap tovább megy, és itt kezd érdekessé válni a dolog:

Hírdetés

„A fasizmus történelmileg a nemzeti szocializmust jelenti, a gazdaság nagy része feletti kormányzati ellenőrzést. E definíció szerint a demokraták ma a nemzeti szocialisták, akik az állami szabályozást, a bűnöldözési szerveket és több ezermilliárd dollárnyi támogatást használnak arra, hogy rákényszerítsék az amerikaiakat arra, hogy kövessék a klímával és kultúrával kapcsolatos diktátumukat”

fogalmaznak a szerzők.

A lap szerint az amerikaiak nagy része nem osztja a demokraták véleményét arról, hogy Trump soha nem látott veszélyt jelentene a demokráciára. Látták ugyanis, hogy épp demokraták azok, akik szinte minden politikai normát megszegnek azért, hogy legyőzzék Trumpot. 

„A demokraták 2016-ban felhasználták az oroszokkal való összejátszás narratíváját, amiről később kiderült, hogy Hillary Clinton akkori demokrata elnökjelölt kampánya által finanszírozott hazugság volt. A demokraták próbálták meg kizárni Trumpot az elnökválasztási versenyből idén. A demokraták nem kevesebb, mint öt  esetben használták fel a törvényt, hogy kizárják Trumpot a versenyből – sőt, New York főügyésze kifejezetten azzal az ígérettel kampányolt, hogy talál valamit, bármit, amivel vádat emelhet az exelnök ellen. Mindez felforgatja az amerikai igazságszolgáltatás alapelvét”

fogalmaz a lap.

Azt is leírja, hogy a demokraták, köztük maga Kamala Harris nyíltan vállalják, hogy új politikai szabályokkal próbálják veszélyeztetni a Legfelsőbb Bíróság függetlenségét.

„Mindez azt jelenti, hogy a fasizmustól való félelem hitelesebb lenne, ha a demokraták nem élnének vissza a hatalommal. Ha elveszítik a választást egy leírt Trumppal szemben, az nem azért lesz, mert Trump egy Mussolini. A kudarc okát a Biden-Harris párosban kell keresni”

fogalmaz a cikk zárógondolata.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »