The Times: Azért titkolták az ukrán érintettséget az Északi Áramlat elleni szabotázsban, nehogy csökkenjen Kijev katonai támogatása

The Times: Azért titkolták az ukrán érintettséget az Északi Áramlat elleni szabotázsban, nehogy csökkenjen Kijev katonai támogatása

Újabb cikk jelent meg az Északi Áramlat négy vezetékszála elleni robbantásos akció kapcsán. A The Times azt írja, hogy egy héttel a tenger alatti gázvezetékek felrobbantása után az egyik skandináv delegáció igencsak csodálkozott azon, hogy ilyen rövid idő alatt milyen részletes hírszerzési információkat kaptak a szabotázsról.

A The Times azt állítja, hogy az információk szerint nem az amerikaiak, az oroszok vagy a lengyelek voltak az elkövetők, hanem egy ukrán csoport, amely mögött egy tehetős ukrán üzletember állhat. A hírszerzők azonban kikötötték, hogy nem hozzák nyilvánosságra az információkat, hogy ne veszélyeztessék Ukrajna katonai támogatását. Ráadásul az, hogy a megszellőztetett információk szerint a szabotázst kivitelező csoport Ukrajnából Lengyelország át észrevétlenül bejutott Németországba, hogy annak területéről indulva felrobbantsa Németország stratégiai jelentőségű energiafolyosóját, súlyos kérdéseket vet fel.

A The Times szerint egy befolyásos üzletember állhatott a csoport mögött, aki (természetesen) semmilyen kapcsolatban nem áll Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az ukránok természetesen tagadják, hogy közük volna a szabotázshoz. Az oroszok szerint a most napvilágra hozott információk csak figyelemelterelésként szolgálnak.

Hírdetés

Akárkinek is van igaza, azt már most borítékolhatjuk, hogy sosem fog kiderülni az igazság. Azonban maga az ukrán diverzáns csoportról szóló történet megjelenése fontos következményeket hordoz magában Európa és az USA Ukrajna-politikáját illetően.

A Stratfor amerikai magánhírszerző ügynökség elemzése szerint az új információk

Mi ezt a listát kiegészítenénk néhány ponttal:

Magyarul: a Nyugat kapott a kezébe egy olyan aduászt, amit kijátszva okot szolgáltathat magának Ukrajna támogatásának megvonására. Ráadásul nem feltétlenül kell kijátszania, elég, ha felmutatja a kijevi vezetésnek, hogy a tárgyalóasztalhoz ültesse. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »