Tesztelőpont nyílt Nagyfödémesen

Tesztelőpont nyílt Nagyfödémesen

Folyamatosan várják az érdeklődőket a kultúrházban létrehozott tesztelőhelyen. Az önkormányzat a fertőzöttek magas száma miatt hozta létre a mintavételi helyet.

Csütörtökön reggel nyílt meg a község állandó tesztelőhelye, ahol munkanapokon délig, majd 13 órától 17 óráig folyik a tesztelés. Az utolsó mintavételt 16 óra 45 perckor végzik. A szolgáltatásért 10 eurót kell fizetniük a lakosoknak, illetve más települések lakosai is teszteltethetik magukat. Farkas Zsolt, a községi hivatal környezetvédelmi osztályának vezetője koordinálja a tesztelést. Elmondta, egyre több a fertőzött a faluban és úgy értesült, a környező településeken is megnőtt a számuk.

Hírdetés

„Egyrészt a tanulók és a diákok miatt szerettük volna elkezdeni a tesztelést, hogy visszatérhessenek az iskolákba, másrészt a falu lakosságának részéről is nagy volt az igény a tesztelés iránt. Sajnos a minisztérium nem megfelelő tájékoztatása miatt lemaradtunk a pályázás lehetőségéről, így saját költségen voltunk kénytelenek elindítani a mintavételt. Mivel nem kis kiadással jár a tesztelőpont működtetése, ezért tettük fizetőssé a szolgáltatást. Az óvoda alkalmazottait és azoknak a gyerekeknek a szüleit, vagy legalább az egyiket közülük, akik nem tudnak otthonról dolgozni, vagy az első vonalban dolgoznak, ingyenesen teszteljük. Ezeket a kiadásokat vissza tudjuk igényelni a minisztériumtól” – mondta el Farkas Zsolt. Nagyfödémes magyar és szlovák óvodájában egy-egy csoport működik.

„A magyar óvoda 60 gyermeke közül 8-10 kicsi jár minden nap, a szlovák óvoda 80 gyerekéből 13-15 látogatja az intézményt. Szombatra ingyenes tesztelést terveztünk az alsó tagozatos gyerekek szülei és a pedagógusok számára, de az oktatásügyi miniszter bejelentése után erre már nem lesz szükség” – magyarázta a tesztelés koordinátora. Szerdán letesztelték az óvodába járó gyerekek szüleit. Kiderült, hogy a mintavételek mintegy 30 százaléka pozitív eredménnyel zárult, így valószínűleg sikerült megállítani a fertőzés tömeges továbbterjedését. Farkas Zsolt arról tájékoztatott, az első napon délig 84-en igényelték a mintavételt, közülük 8 személynek lett pozitív a tesztje, ami véleménye szerint ugyancsak magas arány. „Talán többen vannak a tesztre érkezők között olyanok, akik már éreznek magukon valamilyen tünetet” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »