Terrorgyanú: 12 éves fiút vettek őrizetbe

Állítólagos terrorista kapcsolatai miatt őrizetbe vettek a hatóságok egy 12 éves fiút. A rendőrség figyelmeztetett: az Iszlám Állam egyre fiatalabb gyerekek körében is toboroz – írta meg a Russia Today.

A portál szerint az Ausztrál Szövetségi Rendőrség parancsnoka, Andrew Colwin sokkolónak nevezte, hogy egy 12 éves gyerek ilyen ügy miatt került a rendőrség látókörébe. Arra is figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye annak, hogy egyre fiatalabbak lesznek érintettek ilyesmiben, és felidézte azt az október 2-i lövöldözést, amelynek során egy 15 éves iráni születésű fiú, Farhad Jabar lőtt le egy rendőrségi alkalmazottat.

Egy 14 éves gyerek pont alkalmas terroristának

A 12 éves gyanúsított nevét nem árulták el, de a fiú állítólag szerepel egy bírósági végzésben is a Farhad Jabar-ügy kapcsán. „Sajnos vannak olyan közel-keleti barbár terrorszervezetek, amelyek a közösségi médián keresztül érnek el a fiatalokig” – mondta Michael Keenan igazságügy-miniszter, aki szerint a kormányt is meglepte, milyen fiatalok is érintettek az ilyen ügyekben.

Hírdetés

A kormány egyébként ezen a héten hozakodott elő a terrorellenes törvények szigorításának javaslatával, ami többek között már a 14 év alatti elkövetők mozgását is korlátozhatóvá tenné. A fiatalok nagyobb védettségét szolgáló törvényt jövő héten tűzi napirendre a parlament.

Gyerekek büntetésben?

George Brandis főügyész szerint a terroristák egyre fiatalabbakat céloznak meg, egy 14 éves pedig már pont megfelel a céljaikra. Brandis ugyanakkor ígéretet tett, hogy az új törvényi előírások nem a kisebbségeket veszik célkeresztbe.

Az Amnesty International ugyanakkor kételkedik a még nyilvánosságra sem hozott, új törvények jogszerűségében, mondván: a törvény olyan gyerekek mozgását korlátozhatja, akiket nem vádolnak bűncselekménnyel, ezért olyan, mintha a rendőrség büntetésbe helyezné ezeket a gyerekeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »