Terrorcselekmény történt egy Moszkva melletti koncerthelyszínen – a nap hírei

Terrorcselekmény történt egy Moszkva melletti koncerthelyszínen – a nap hírei

Terrortámadás történt egy Moszkva melletti koncerthelyszínen, Krasznogorszkban. A miniszterelnök megdöbbentő ötletnek nevezte, hogy nyugati szárazföldi katonák állomásoznának Ukrajna területén. Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélék és olajos magvak vámjának emelését javasolja az Európai Bizottság. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Terrortámadás történt egy Moszkva melletti koncerthelyszínen, Krasznogorszkban. A lövöldözésnek és robbantásnak legalább 40 halottja és többszáz sebesültje van – jelentették orosz hírügynökségek. Beszámolók szerint katonai terepruhát viselő, ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben. A legfőbb orosz nyomozóhatóság, a Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a támadást. Moszkvában minden nyilvános rendezvényt lefújtak.

A miniszterelnök megdöbbentő ötletnek nevezte, hogy nyugati szárazföldi katonák állomásoznának Ukrajna területén. Orbán Viktor a Kossuth rádióban, a kétnapos uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően azt mondta: Brüsszelben háborús a hangulat, teljes mértékben hiányzik a higgadtsághoz szükséges távolságtartás. Úgy vélte: Európában békepárti fordulat várható.

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélék és olajos magvak vámjának emelését javasolja az Európai Bizottság. Az intézkedés célja az uniós piac védelme. Gátat kíván vetni annak is, hogy az Ukrajna területén termelt, majd megtévesztő módon orosz származásúként felcímkézett gabona bejuthasson az unióba.

A miniszterelnök szerint az ukrán gabona ügye az egyik legfontosabb téma az uniós csúcson. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: a jelenleg zajló gazdatüntetések tükrözik a Brüsszellel kapcsolatos európai hangulatot.

Átvállalja az állam az idei mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat, és a szolgáltatást végző szerv részére két részletben, április 30-ig és november 30-ig kifizeti azt. Az ehhez kapcsolódó kormányhatározat erre legfeljebb 8,1 milliárd forintot utalt ki.

Költségvetési átcsoportosításokról határozott a kormány, és a rezsivédelmi alapból pedig újra kiosztottak 150 milliárd forintot. A központi tartalékból kivett 11 milliárd forintból egyebek között civil szervezetek támogatására jut 1,1 milliárd, a Honvédelmi Minisztériumnak 4,1 milliárd és turisztikai fejlesztésre 3,9 milliárd. A Hungaroringnek 18 milliárdot adtak egy sportfejlesztési rovatból.

Az idei év a légierőről szól a Magyar Honvédségnél – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf egy konferencián arról beszélt, hogy újabb Gripen vadászgépek érkeznek Magyarországra. Továbbá idén várhatóan 2 nagy szállító repülőgép érkezik Brazíliából, valamint kiképző- és felderítőgépek Csehországból, és drónokat is vásárolnak majd.

Az ukrán energetikai infrastruktúra elleni eddigi legnagyobb csapást hajtották végre az orosz erők az éjszaka – közölte az ország energiaügyekért felelős hivatalának vezetője. Találat érte Ukrajna legnagyobb vízerőművét, a Dnyipro Vízerőművet is. Ukrajna keleti részén pedig nagyjából 15 rakétabecsapódást észleltek.

Hírdetés

Németország és Franciaország áttörést ért el közös harcjárműprojektjük fejlesztésében – jelentette be a két ország védelmi minisztere. Megállapodtak abban, hogy egyenlő arányban veszik majd ki a részüket a gyártásból. Eközben Németország rakétavédelmi rendszerének gyors kiépítésére szólított fel az Oroszországból érkező potenciális fenyegetések miatt a német hadsereg vezérkari főnöke.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti fegyverszüneti és túszegyezményről, valamint a Rafah ellen tervezett izraeli támadásról tárgyalt Izraelben az Egyesült Államok külügyminisztere. Antony Blinken elmondta, azonnali tűzszünetet követelő határozatot nyújtottak be az ENSZ BT-ben, és kérték a Rafahban tervezett hadművelet elhalasztását vagy elvetését is. Oroszország és Kína azonban megvétózta az ENSZ BT-ben az azonnali tűzszünetre felszólító javaslatot.

Az MSZP pert indított és azonnali jogvédelmet kért az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetés miatt. Közleményében a szocialista párt tagadja, hogy tiltott támogatást fogadott volna el.

Kamuméter néven indít sorozatot a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra szeretné megmutatni, szerinte mi teljesült Karácsony Gergely főpolgármester korábbi választási ígéreteiből.

Magyar, vadkovászos burgonyás kenyér nyert aranyérmet a Linzben megrendezett nemzetközi kenyérversenyen. A Vál-Völgye Pékség első alkalommal vett részt az osztrák pékszövetség által szervezett megmérettetésen.

Beperelte az amerikai kormány az Apple-t. A trösztellenes per eljárásának alapja, hogy az Apple illegálisan korlátozta a versenyt az okostelefonos piacon azzal, hogy elzárta a hardware-jét és software-jét más cégek elől.

A veszélyes munkakörülmények veleszületett betegséget okoztak a Samsungnál, a chip részlegen dolgozó egyes nők gyermekeinél Dél-Koreában. Bejelentették, hogy a vizsgálat után kártérítést fizetnek a nőknek és az eseteket üzemi balesetnek minősítették.

Daganatos megbetegedéssel kezelik Katalin walesi hercegnőt, Vilmos brit trónörökös feleségét – adta hírül a BBC. A királyi udvar közleménye szerint a brit trónörökös, Vilmos herceg feleségénél januári műtétje után találtak rákos sejteket a szervezetében.

A gyermekek csaknem egyharmada nem jut hozzá otthon tiszta ivóvízhez a 10 legsúlyosabb válságban lévő országban. Naponta több mint ezer, 5 éven aluli gyermek hal meg vízhiányhoz köthető okok miatt – írta a víz világnapján az UNICEF.

Meghalt Gyenesei István. A Somogyért Egyesület elnöke, korábbi megyei elnök, országgyűlési és kaposvári önkormányzati képviselő, egykori önkormányzati miniszter néhány nappal 76. születésnapja előtt hunyt el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »