Ternyák Csabával adtak hálát a sátoraljaújhelyi katolikus gimnázium tíz évéért

Ternyák Csabával adtak hálát a sátoraljaújhelyi katolikus gimnázium tíz évéért

Tíz éve került a „Katolikus Keri” néven ismert sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium az Egri Főegyházmegye fenntartásába. Ebből az alkalomból november 11-én hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek a város Szent István-templomában.

A szentmise előtt Lóczi Tamás plébános, iskolalelkész köszöntötte a főpásztort, majd felkérte, hogy áldja meg az iskolazászlót és az iskola védőszentjéről, Szent Istvánról készült festményt, és mutassa be a szentmisét.

Ternyák Csaba érsek szentbeszédében rámutatott: két nagyszerű ember áll előttünk ma, Szent István, akinek a nevét felvette az iskola, pártfogója lett, illetve ma van Tours-i Szent Márton ünnepe, aki Pannóniában született.

Jézus az evangéliumban nem magát helyezi középpontba, hanem a rászoruló embereket. Ez példa számunkra is, hogy ne önmagunknak éljünk – mondta a főpásztor. – Életünk középpontját ki kell helyeznünk, hogy másokért éljünk. Így lehetünk boldog emberek.

Most sem a 110 éve fennálló, 10 éve egyházmegyei intézményt ünnepeljük, hanem azokat, akikért ez az intézmény létezik. Küldetése van, ugyancsak az, hogy másokért legyen. Csak akkor van értelme az életnek, ha szolgáljuk embertársainkat, miként a mai nap szentje, Szent Márton tette – hangsúlyozta Ternyák Csaba.

A szentmise után az iskola épületében folytatódott az ünnepség.

Sebes Péter igazgató köszöntőjében elmondta: az elmúlt tíz év az építkezésről szólt. Sikeres időszak volt, hála és köszönet ezért Istennek és az intézmény fenntartójának – fogalmazott az intézményvezető, méltatva a lelkipásztorok, a pedagógusok és a szülők erőfeszítéseit is.

Hírdetés

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere kiemelte: az intézményben folyó képzést a város fellendülése miatt indították annak idején, s most is nagy szükség van az iskolára, mely korunkban iránytűt ad a fiatalok kezébe.

Az iskolaépület egykor a Szatmári Irgalmas Nővérek zárdája volt, a közösség tagjai videoüzenetben köszöntötték az ünneplőket.

Komjáthy Zsófia egykori diák visszaemlékezésében személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta: az itt kapott élmények, tudás, katolikus szellemiség és identitás meghatározzák életét.

Az ünnepségen adták át először a Szent István-díjat – a 12. a osztálynak, melynek tanulói kiváló tanulmányi eredményükkel, teljesítményükkel, hitéletükkel kiérdemelték az elismerést.

Az iskola diákjainak műsora után Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az épület emeletén kialakított kápolnát.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »