Térképre rakták az autonómiát követelő európai nemzeteket

Az alábbi térkép azokat a helyeket ábrázolja Európában, ahol erősödő nacionalista tendenciák figyelhetők meg – legalábbis a Geopolitical Futures (GF) intézete szerint. Szerepel rajta a határon túli magyar kisebbség, de számtalan más ország nemzeti közössége is.

 

Azok a területek, amelyek nem dőlt betűsek, ott aktív szeparatista mozgalmak működnek. A dőlt betűs területek függetlenséget nem követelnek ugyan, de nagyobb autonómiát igen.

 

Forrás: GeopoliticalFutures.com

 

A GF szerint tehát szeparatista megnyilvánulások jellemzik Székelyföldet, és legfeljebb autonómia-követelése van a felvidéki, kárpát-aljai és partiumi magyar kisebbségnek.

 

Hírdetés

A szeparatisták esetében nem a méretük fontos, hanem hogy azokon a területeken van egy kisebbségben élő lakosság, amely olyan nemzeti öntudattal rendelkezik, ami disszonáns az európai országok jelenlegi határelrendezésével.

 

Geopolitikai kényszerítőerők

 

Egy kép felér ezer szóval, és ez a térkép nagyon jól mutatja, milyen geopolitikai erők határozzák meg Európa jövőjét. Érdemes megjegyezni, hogy a Brexit sok mindent megváltoztatott. Spanyolországban a katalánok függetlenségi népszavazást akarnak tartani, az Egyesült Királyságban Londonon és az angolokon kívül mindenki (írek, walesiek, skótok) zúgolódnak, mert nem kívánnak kilépni az EU-ból.

 

A bank- és kormányválságban vergődő Olaszország egy sor tartománya nagyobb autonómiát követel, vagy vannak szeparatista mozgalmai, de vannak szeparatista hajlamai a cseh Morvaországnak és a lengyel Sziléziának is. És persze nem szabad elfeledkezni a Balkánról sem.

 

Körkép.sk, GeopoliticalFutures.com

Nyitókép: Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »