Térden állva jövök hozzád

Térden állva jövök hozzád

Énekelte valamikor Gianni Morandi. Nem is gondolta volna, hogy ennyi követője lesz egykoron, hogy ebből pár évtized múlva tömeges jelenetek lesznek.  Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a napokban rajtoló labdarúgó Európa Bajnokságon is lesz ilyesmi, és nem csak a végső győzelem lesz az igazi tétje a viadalnak, hanem az is, hogy a meccsek előtt melyik válogatott fog térdre ereszkedni, szolidaritást vállalva a Black Lives Matter mozgalommal. És melyik nem. Sport és politika jól megfér egymás mellett…

Hogy is írta Mikes Kelemen? Amitől tartottunk, abban már benne vagyunk! Mivel Angliában, a foci őshazájában mindenre lehet fogadást kötni: lesz-e lesgól, hányszor fog beavatkozni a VAR egy adott meccsen a játék menetébe, milyen színű kesztyűben fognak védeni a kapusok, bent felejti-e az öltözőben a játékvezető a sárga lapokat vagy a fütyülőjét.

Ezért valószínű, hogy a térdepelő és nem térdepelő csapatokra is lehet majd fogadásokat kötni. Pont az EB rezdülései maradnának ki a fogadóirodákban, amikor már barátságos meccseken is dívik a módi?

A magyar csapat letérdelése nagy pénzt eredményezne az erre fogadóknak, mivel már bejelentették, hogy ők biza nem fognak letérdepelni, ha törik, ha szakad! Persze, aztán majd csodálkozhat Magyarország az újabb brüsszeli kötelezettségszegési eljárások indítása miatt! Hiszen fociválogatottunk állva marad a portugálok, a franciák, és a németek ellen is, tovább már nem is merünk gondolni… Az ellenfelek tekintetében nem mehetünk ebben ilyen biztosra, ez még kétesélyes! Bár akkor sem bánkódnánk, ha térdelve játszanának az egész meccsen, sokkal nagyobb eséllyel vehetnénk fel velük a küzdelmet, illetve tőlünk akár le is feküdhetnének (nekünk).

De nem fognak! Esetleg a játék kezdetét jelentő sípszó előtt a kezdőkörben! Férfiak a férfiak előtt! Nincs ennek az egész színjátéknak egy kissé aberrált kinézete?

Hírdetés

A másik csapat játékosai a játékvezetőkkel együtt csak ott álldogálnak, miközben ők ott térdre ereszkednek… Hát nem tudom!

Azt sem, hogy a szlovák válogatott hogyan fog dönteni ebben a „fontos” kérdésben, térdelés ügyben. Ha a köztársasági elnökön múlna, ha ő lenne a legfelső vezetője a csapatnak, ugyanúgy, mint hadseregnek, merem állítani, hogy már az öltözőből is térden csúszva jönnének ki a szlovák játékosok a zöld gyepre, sőt a himnuszok alatt is ebben a helyzetben maradnának! Mert mit nekem nemzeti himnusz, amikor fajüldözés van! Pedig egy emberi faj vagyunk, bőrszínre, származásra és talán nemzetiségre való tekintet nélkül! Ez utóbbiban azért ne legyünk annyira biztosak, hogy így is gondolják….  

 A BLM-térdelés talán napjainkban már kissé idejemúlt, és már nem is egy létező problémára akarja felhívni a figyelmet. Sőt túlnőve önmagán, akár ellentétes hatást is kiválthat,

egy olyant, hogy túlbuzgóságukban ellenszenvessé válhatnak a mozgalommal szimpatizálók. Egyébként az sem elhanyagolható, hogy az így kifejezett szolidaritásnak fehérellenes, rasszista jelentésárnyalata is van.

Az írek is térdre borultak ellenünk a Megyeri úti barátságos meccsen a kezdő sípszót követően. A magyarok nem, csak a szívükre szorították a kezüket.

És kiírták a szervezők a pályát övező reklámtáblákra, hogy ez nem a gyűlölet pályája. Ennyi! Minden felesleges parádé helyett!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »