Teodosie nemcsak prédikál, hanem doktoranduszokat is irányít. A dolgozatok egy része azonban plágiumgyanús

A Pressone újságírói megírták, hogy a konstancai „Ovidius” Egyetemen is előadó Teodosie püspök nevéhez több plagizált doktori disszertáció koordinálása kötődik.

Az egyetemi diplomák, oklevelek és bizonyítványokat érvényesítő országos tanács, a CNATDCU a 2016-tól eltelt időszakban legalább 15 doktori dolgozatot érvénytelenített, miután a disszertációk megvédése megtörtént. Ezekből kilencet Teodosie koordinált. Ezenkívül két doktori fokozatot végleg visszavontak plágium miatt.

Hírdetés

A botrány a múlt héten kezdett dagadni, amikor a Román Ortodox Egyház vezetősége nyíltan kritizálta a püspököt amiatt, mert az általa vezetett tomisi főegyházmegye érsekségi rangra emelését kérte. Ezt követte a Pressone oknyomozó riportja, amelyből kiderült, hogy civil nevén Teodosie Petrescu, mint doktori tanulmányokat koordináló egyetemi tanár egyrészt a megengedett számnál jóval több doktoranduszt irányít évente, másrészt azok a dolgozatok, amelyek elkészülnek, plágiumgyanúsak.

A sajtóban megjelent hírekre kedden reagált a püspök, és a nyilatkozatában természetesen visszautasította a plágiumvádakat. Egyrészt felhívta a figyelmet, hogy nem ő volt az elkövető, másrészt meg azt próbálta kidomborítani, nem véglegesen utasította vissza a CNATDCU azokat a dolgozatokat, hanem különböző módosításokat, további szerkesztést javasoltak, és ezt követően ismét be lehet mutatni őket.

Romániában 2016-ban tört ki a plágiumbotrány, és azóta is tart. A téma, a doktori dolgozatok plagizálása, azonban ennél is régebbi, a 2000-es évek elejétől gyűrűzik a közbeszédben és a sajtóban, ugyanis nagyon sok egyetem egyfajta „doktorgyárként” működik, és elképesztő számban osztják a doktori diplomákat. A legismertebb román közszereplők, akikről kiderült, hogy másolták dolgozataikat, és vissza is vonták a doktori címüket: Victor Ponta, Románia volt miniszterelnöke, Mircea Beuran, volt egészségügyi miniszter, Gabriel Oprea, volt miniszterelnökhelyettes, Petre Toba, volt belügyminiszter. A iași-i rendőrakadémia plágiumügyeit felgöngyölítő újságírót, Emilia Sercant halállal fenyegették meg az egyetem vezetői, az ügyben egyébként nemrég hoztak alapfokú ítéletet, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektorát, Adrian Iacobot és rektorhelyettesét, Petrică Mihail Marcoci-t.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »