Tennivalók a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben

A korábbi hűvös, csapadékos időjárás igencsak megnehezítette a gyümölcs- és szőlőültetvények gazdáinak munkáját. Most különös figyelmet kell fordítani a betegségek megjelenésére. Az almatermésűeknél ebben az időszakban a varasodás gyors terjedése okoz gondot.

Abban az időszakban, amikor a fák intenzíven fejlődnek, a gyümölcs még nagyon kicsi, a növény a legérzékenyebb a fertőzésre. Ebben az időszakban csak szerves szisztemikus gombaölőszereket használunk (pl. Skore, Tersel, Strobi). A hatékonyság növelésére kontakt hatású gombaölőket használunk (pl. Merpan, Delan).  Ennek a két különböző hatású gombaölőszernek a kombinációját használjuk: pl. Delan 0,5 kg hektáronként + 0,4 liter Skore vagy Strobi 0,2 kg hektáronként + Delan 0,5 kg hektáronként. Esős időszakokban minden 7-10 napban a permetezést megismételjük, ha szükséges, akkor ehhez a szerkombinációhoz keverhetünk rovarölőszereket is. Most például aktuális az almamoly és az almailonca elleni védekezés, ezért keverünk hozzá rovarölőszereket (Karate Zeon – 0,4 kg hektáronként, Aktara – 100–120 g hektáronként, Nomolt – 1 liter hektáronként).

Hírdetés

A szőlőültetvényekben különös figyelmet kell fordítani a peronoszpóra és a lisztharmat megjelenésére. Azért megelőző védekezést használunk. A leghatékonyabb gombaölőszerek a Strobi – 0,3 kg hektáronként, a Cabrio Top. Ezek a gombaölőszerek hatékonyak az egyik legveszélyesebb betegség ellen, ami az utóbbi években megtizedelte a szőlőtermést Kárpátalján, az úgynevezett feketerothadás (hóka rothadás) ellen. A permetezéseket meg kell ismételni 10-14 naponként 3-szor a felsorolt vegyszerekkel (úgynevezett szisztemikus blokk).

Ha kérdéseik vannak, akkor kérem, hogy keressenek meg telefonon és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0971296636.

Novák András szaktanácsadó, Terra Dei


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »