Templomzár – nincs egység, de kétség sem

Templomzár – nincs egység, de kétség sem

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia bár a templomok nyitva tartása mellett döntött, lehetőséget adott az egyházmegyéknek, hogy ettől eltérő szabályokat alkossanak, ezzel éltek is, de korántsem egyformán. Budapesten a lehető legnagyobb szigor jön – határozatlan időre. Megvan a protestáns döntés is.

Nem volt egyszerű napjuk a járványügyi szigorítások és a hétvégi oltási kampány(ok) kapcsán kommunikáló hivatalos személyeknek, de péntek délre tisztázódott, hogy szombaton és vasárnap csak az SMS-ben behívót kapott hétvégi oltandók kapnak új időpontot, a már korábban berendeltek megkapják az oltást az oltási tervnek megfelelően.

Ugyanez a bonyolult helyzet előállt a katolikus egyházban is itthon; elsőként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adott ki járványügyi rendelkezést, ez alapján nem történt meg az „általános misestop” elrendelése, a templomok nyitva maradhatnak – a húsvét megünnepléséről később rendelkeznek -, ám az MKPK közleményében az is szerepelt, hogy ezzel kapcsolatban az egyházmegyék saját hatáskörben hozhatnak szigorúbb intézkedést az országosnál.

A szigor nem is váratott soká magára, a legnépesebb egyházmegye, az Esztergom-Budapesti megyéspüspöke, Erdő Péter bíboros – élve a jogosítvánnyal – elrendelte az „istentiszteletek átmeneti tilalmát” március 8-tól, tehát párhuzamosan az országos rendelkezésekkel, ez azt jelenti, hogy Budapesten és közvetlen környékén most vasárnap lesz egy edőre utoljára személyes jelenlétű szentmise, azt követően „visszaállnak” a templomok a tavaly megismert online misézésre.

Hírdetés

FONTOS: „A nyilvános istentiszteletek 2021. március 8., hétfőtől az egyházmegye egész területén szünetelnek” Prot. N…. Közzétette: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye2021. március 5., péntek

Esztergom-Budapest után az Egri főegyházmegye hasonló tartalmú rendelkezést hozott, szintúgy a Váci egyházmegye.

Péntek estig még a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye rendelkezett a kérdésben, de nem hozta meg az előzőekhez hasonló intézkedést, ugyanakkor kérte papjait, hogy figyelmeztesse a híveket, otthon maradhatnak, és számos online szentmise-megtekintési lehetőséget is felkínált.

A kérdésben elsőként megnyilvánuló Görögkatolikus Metropólia sem mond le szertartásairól.

A reformátusoknál is szünetelnek a nyilvános istentiszteletek hétfőtől, az evangélikus egyház vezetése pedig szintén azt javasolja a lelkészeknek, hogy tartózkodjanak ezektől az eseményektől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »