Temesváron tartják a Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülésszakát

Temesváron tartják a Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülésszakát

Május 5. és 7. között a temesvári római katolikus püspökségen tanácskoznak a Romániai Püspöki Konferencia tagjai.

A találkozón részt vesz Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa; Aurel Percă bukaresti érsek és metropolita; Kovács Gergely gyulafehérvári érsek; Anton Coșa kisinyovi megyéspüspök; Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke, valamint a romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyék főpásztorai, továbbá Ioan Robu nyugalmazott bukaresti érsek és Martin Roos nyugalmazott temesvári püspök.

Megnyitóbeszédében Pál József Csaba megyéspüspök üdvözölte a jelen lévő főpásztorokat. Kitért Temesvár és a Bánság kulturális, anyanyelvi és vallásfelekezeti sokszínűségére, amely jövőre is kifejezésre jut, amikor Temesvár is viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Az első megbeszélést május 5-én, csütörtökön délután tartották; az ülésen jelen volt Ioan Selejan temesvári ortodox érsek és bánsági metropolita.

Hírdetés

Az esti megnyitó szentmisét Miguel Maury Buendía apostoli nuncius mutatta be a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban. A szentmise bevezetőjében Pál József Csaba temesvári megyéspüspök kiemelte, hogy a püspöki konferencia ülésszakai egyben az összetartozás kifejezései.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek magyar, román és német nyelven mondott szentbeszédet. „Jézus kenyérként adja testét nekünk azért, hogy örök életünk legyen. Ezzel kifejezésre juttatta az Oltáriszentség titkát. Imádkozzunk, hogy a Mindenható erősítse meg hitünket” – hangzott el homíliájában.

A Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülésszakán részt vevő főpásztorok május 6-án, pénteken 18.30-kor a máriaradnai bazilikában mutatnak be koncelebrált szentmisét.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »