Tematikus workshop a komáromi zsidóság nyomában

Tematikus workshop a komáromi zsidóság nyomában

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) tevékenységének középpontjában többek között a kultúra védelme és fejlesztése, valamint az oktatás elősegítése áll. Ennek jegyében rendeztünk október 18-án tematikus workshopot komáromi diákoknak azzal a céllal, hogy szakemberek bevonásával, érdekes formában felhívjuk a figyelmüket az épített környezet fontosságára. 

Immáron harmadik alkalommal rendeztünk – Komárom városa által támogatott – tematikus műhelymunkát, amelyben a helyi iskolák diákjait játékos megfigyelések, épületbejárások, séták, intézménylátogatások során segítjük az épített terek jellemzőinek és minőségének megismerésében, a térben való tájékozódásban, valamint a térészlelés fejlesztésében.

Első alkalommal a város egyik legszebb szecessziós műemlékét, második alkalommal az egyik legmeghatározóbb közintézményét ismertettük meg a helyi diákokkal, általában mindig egy adott épület építtetésének évfordulója kapcsán.

Idén a zsidó kultúrával, a zsidó örökséggel ismerkedhettek meg a diákok a holokauszt 80. évfordulójára emlékezve, amelynek során a komáromi zsidóság mintegy kilencven százaléka elpusztult.

A Selye János Gimnázium diákjai (Szalai Erika/Felvidék.ma)

Az idei workshop ismét szakemberek bevonásával valósult meg, arra törekedve, hogy a 16–18 éves korosztály számára bemutassuk egy ma már szinte csak töredékeiben létező kultúrát, annak épített örökségét, amely máig szerves része Komárom városának, tehát a diákok életterének. Mindezt annak érdekében, hogy a diákok jobban tájékozódjanak a környezetükben, ismerjék meg annak történelmét, sajátosságait, azonosuljanak vele, és hogy tudatosan és tevékenyen vegyenek részt annak formálásában.

A projektben részt vevő gimnazistákat (a Selye János Gimnázium I. A és D osztályainak diákjai) a zsidó negyedben tett séta alkalmával, a Komáromi Zsidó Hitközség tagjainak közreműködésével mutattuk be a komáromi zsidóság máig megőrzött építészeti emlékeit.

Látogatás a Menházban (Szalai Erika/Felvidék.ma)

Hírdetés

A közel félszáz diák négyórás foglalkozáson vett részt Szabó Csekei Tímea művészettörténész, a Duna Menti Múzeum munkatársának szakmai felügyelete mellett. A komáromi zsidóság nyomaiba eredve a diákok megismerkedtek az egykori ortodox és neológ zsinagóga épületeivel, miközben felhívtuk figyelmüket a vészkorszak után az épületeket érintő funkcióváltásra is.

A diákok megtekintették a Menház épületét, ahol Paszternák Antal, a hitközség elnöke mesélt nekik a komáromi zsidók történelméről, vallási hagyományairól, megnézték együtt a zsidó kultúrát bemutató Schnitzer Ármin Mikromúzeumot, az aktuális kamarakiállítást és a nemrégiben felújított kis zsinagógát.

Dokumentumfilm-vetítés a Menházban (Szalai Erika/Felvidék.ma)

A városi séta során megismerték az egykori gettót, a belvárosban pedig a zsidó lakossághoz kötődő helyszíneket, műemlékeket, rámutatva, milyen szorosan kötődött és milyen fontos szerepet töltött be a város gazdasági, kulturális és szellemi életében a komáromi zsidóság.

A sétát követően, visszatérve a Menházba, a diákok megnézték a Komenský Utcai Alapiskola 8. évfolyama által 2024-ben készített Hová vezetnek a kövek? című dokumentumfilmet, amely egy komáromi zsidó család történetén keresztül mutatja be a holokauszt borzalmait. Ezt követően Lior Neiger képzőművész – egy Komáromból elszármazott zsidó család Bostonban élő tagja –, mutatta be Miriam éneke című rövidfilmjét és beszélt készítésének körülményeiről a diákoknak.

A diákok feladatot is kaptak: a workshop lezárásaként a Selye János Gimnázium első évfolyamának diákjai osztályonként egy-egy pár perces videót is készítettek közösen a hallottak, látottak, átéltek alapján.

Látogatás a zsinagógában (Szalai Etika/Felvidék.ma)

A program Komárom városa támogatásával, a SZAKC szervezésében és a Duna Menti Múzeum mellett működő civil szervezet, a Pro Museum Polgári Társulás közreműködésével valósult meg.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »