"Teljesítmény nélkül semmi sem megy!"

"Teljesítmény nélkül semmi sem megy!"

A legtöbb menekülttáborban jól szervezik az életet, rendben mennek a mindennapok, de hiányzik az egész mögül a kiút. Egy menekülttábori életnek átmeneti jellege van, tragédia, ha ez változatlanná csontosodott. A mi programunk viszont pont arra épül, hogy abban nyújtunk támogatást, ami a szülőföldön való hosszú távú maradás perspektívájához kell.

Rendhagyó beszélgetés Orbán Balázzsal, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárával a családról, a nemzetközi helyzetről és Magyarország paradigmaváltó szerepéről.

Fodor-HorvĂĄth ZsĂłfia: LegutĂłbbi talĂĄlkozĂĄsunk Ăłta komoly vĂĄltozĂĄsok tĂśrtĂŠntek az ĂŠletedben: apuka lettĂŠl! Biztosan sokat vĂĄltoztatott az Ăşj szerep az ĂŠleteden, ĂŠrzed a hatĂĄsĂĄt a politikĂĄhoz valĂł hozzĂĄĂĄllĂĄsodban is?

Orbán Balázs: A teherbíró képességem egyértelműen növekedett! (nevet) Sokkal több dologra kell odafigyelnem még ahhoz képest is, amennyi dolgot korábban csináltam. Persze tudom, ezek többnyire technikai, nem lelki változások. Most, hogy féléves lett a kisfiam, szinte minden órában van valami új mozdulata vagy reakciója, és ahogy napról napra növekszik, az nagyon látványos és izgalmas. A legtöbben éppen ezt szokták kiemelni. De a legnagyobb hatást mégsem az ő folyamatos változása gyakorolja ránk, hanem az, ahogyan minket megváltoztat. Ahogy hármunkat egy családdá gyúr. Bár a baba változik minden nap azzal, hogy növekszik, fejlődik, de a leginkább mi magunk változunk naponta, ahogyan ezt megéljük a feleségemmel.

Szerintem minden apró tényezőnek, változásnak nemcsak az életre, hanem a politikáról való gondolkodásunkra is nagy hatása van. Látom magamon, hogy teljesen más perspektívát használok néha. A politikának ugyanis mindig van idődimenziója. Nem a jelenről szól, hanem a múlt megértéséről, ebből következően a jelenben zajló cselekvésekről és arról, ahogyan mindezt a jövőre vonatkoztatjuk. Aki ezt a hivatást jól akarja csinálni, erre mindig oda kell, hogy figyeljen. Szerintem ez az egész könnyebb, ha az ember életében vannak gyerekek, szülők, nagyszülők vagy éppen dédszülők. Minél nagyobb a családi élő idődimenzió, annál könnyebb a politikáról is generációkon átívelő dologként, s nem egy kimerevített pillanatképként gondolni. Ha az ember sok időt tölt például nagymamájával vagy a gyermekével, akkor könnyű azt belátni, hogy az élet nem harminchárom évvel ezelőtt kezdődött, amikor például én megszületettem, s nem is az én halálommal fog véget érni.

FHZS: Nemcsak időben, de térben is tájékozódsz. Korábbi migrációkutató munkád során és most miniszterhelyettesként is elég sokat utazol. Mit tapasztalsz az útjaid során?

OB: Ez igaz, mĂŠg mindig elĂŠg sokat foglalkozom a migrĂĄciĂłval stratĂŠgiai szempontbĂłl is. EmlĂŠkszem, mĂĄr a migrĂĄciĂłs vĂĄlsĂĄg kirobbanĂĄsĂĄnak kezdetĂŠn, az első pillanatban azt ĂŠreztĂźk, hogy mindaz, ami elĂŠr hazĂĄnkba – a biztonsĂĄgosnak mondott KĂĄrpĂĄt-medencĂŠbe –, olyan vilĂĄgszinten is jelentős tĂĄrsadalmi-gazdasĂĄgi-politikai vĂĄltozĂĄsok kĂśvetkezmĂŠnye, amelyekről viszonylag keveset tudunk első kĂŠzből. ValĂłban ĂŠrteni, hogy mi tĂśrtĂŠnik, pedig csak Ăşgy lehet, ha ott vagyunk a terepen, Ă­gy a kezdetektől fontosnak tartom, hogy az ilyen tĂ­pusĂş munkĂĄkban mindig rĂŠszt vegyek. LegutĂłbb ĂŠpp a Hungary Helps Program Ăşj irĂĄnyainak felkutatĂĄsa miatt voltam Bangladesben ĂŠs a migrĂĄciĂłs politikĂĄnkban valĂł kapcsolĂłdĂĄsi pontok mĂŠlyebb megĂŠrtĂŠse vĂŠgett AusztrĂĄliĂĄban. Banglades a nĂŠpessĂŠgrobbanĂĄs ĂŠs a klĂ­mavĂĄltozĂĄs szempontjĂĄbĂłl az egyik legjobban sĂşjtott orszĂĄg, amely rĂĄadĂĄsul a szomszĂŠdos MianmarbĂłl ĂŠrkezett tĂśbb mint egymilliĂł rohingya menekĂźltnek is otthont ad. Éppen ez az Ăşt volt az egyik legfőbb bizonyĂ­tĂŠka annak, hogy mindig van ĂŠrtelme a terepmunkĂĄknak. AmĂ­g eljutottunk a fővĂĄrosbĂłl az orszĂĄg dĂŠlkeleti rĂŠszĂŠn elterĂźlő menekĂźltvĂĄrosba, sok mindent lĂĄttunk ĂŠs bebizonyosodott, hogy a helyiek sok esetben ugyanolyan vagy ĂŠppen rosszabb kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt ĂŠlnek, mint a tĂĄborban ĂŠlők. Ennek az az oka, hogy a tĂĄborba rengeteg nemzetkĂśzi segĂŠlyezĂŠsi forrĂĄs ĂĄramlik, ezĂĄltal jobbak az utak, a kĂśzvilĂĄgĂ­tĂĄs ĂŠs az ĂŠlelmezĂŠs, mint pĂŠldĂĄul a tĂĄbort kĂśrbevevő falvakban.

FHZS: Akkor a tĂĄborban mĂĄr nem oszt, nem szoroz a hazai segĂ­tsĂŠg?

OB: MagyarorszĂĄg, mĂŠretĂŠből adĂłdĂłan, nem rendelkezik hatalmas anyagi erőforrĂĄsokkal, ĂŠpp ezĂŠrt fontos, hogy ezt a kis forrĂĄst hatĂŠkonyan ĂŠs megfelelően kĂśltse el. Bangladesben az bizonyosodott be, hogy a rendelkezĂŠsĂźnkre ĂĄllĂł forrĂĄsunkat ebbe a nagy rendszerbe beletĂślteni kevĂŠsbĂŠ lenne hatĂŠkony. MikĂśzben a helyiek kĂśzĂśtt folyamatos a felĂĄramlĂĄs a nagyvĂĄrosokba, onnan a fővĂĄrosba, onnan pedig mĂĄr a nemzetkĂśzi migrĂĄciĂł a kĂśvetkező lĂŠpĂŠs. IsmĂŠt bebizonyosodott, hogy meg kell talĂĄlni azokat a szervezeteket, helyi szereplőket, akik a bangladesiekkel is foglalkoznak, nem csak a szomszĂŠdos orszĂĄgokbĂłl menekĂźlőkkel. Ezt a tĂŠnyt nem tudtuk volna Ă­gy feltĂŠrkĂŠpezni, ha csak a nyugati mĂŠdiĂĄt olvastuk vagy kutattuk volna…

Hírdetés

FHZS: A helyben segítés tehát működhet. De a biztonságos Európa azért csak vonzóbb a nyomorban és bizonytalanságban élők számára. Te is ezt észleled?

OB: Tény, hogy ezeknek a területeknek a népességmegtartó képessége folyamatosan csökken. Ez önmagában még kezelhető lenne, ha nem sújtaná ezeket a térségeket ráadásképpen brutális népességrobbanás is. Ha ezeket a tényezőket összevetjük, látjuk, hogy ha nem teszünk semmit, akkor ebből semmi más nem következhet, mint az intenzív elvándorlás. Márpedig, ha az emberek vándorolni kezdenek, abból újabb instabil térségek és konfliktuszónák keletkeznek. Európa pedig mindettől nincs óceánnyi távolságra.

RĂĄadĂĄsul, a modern telekommunikĂĄciĂłs csatornĂĄk rĂŠvĂŠn mi magunk is azt a kultuszt ĂŠpĂ­tjĂźk ezeknek az embereknek a fejĂŠben, hogy a nyugati civilizĂĄciĂł egy vĂĄgyott hely az ĂśvĂŠkhez kĂŠpest. Sosem felejtem el, amikor SzenegĂĄlban jĂĄrtam, ĂŠs a reptĂŠrtől a belvĂĄros felĂŠ indultunk – eurĂłpai szemmel nĂŠzve borzalmas, de afrikai szemmel nĂŠzve normĂĄlis kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt haladtunk –, egyszer csak jobbra nĂŠztem, ahonnan egy ĂłriĂĄsplakĂĄton a mindig sĂĄrmos George Clooney mosolygott vissza az ő Nespresso reklĂĄmjĂĄn. A plakĂĄt alatt pedig tizenĂśt szenegĂĄli fiatal fekĂźdt a porban a plakĂĄt adta ĂĄrnyĂŠkot kihasznĂĄlva – jĂłl lĂĄthatĂłan ĂŠletvitelszerĹąen. Groteszk kontraszt volt az afrikai nyomort ĂŠs a nyugati high-life ĂŠletĂŠrzĂŠst Ă­gy egyben lĂĄtni. Innentől kezdve viszont nem csodĂĄlhatjuk, hogy ha az ő fejĂźkben kialakul ĂŠs megcsontosodik a vĂĄgyott EurĂłpĂĄval ĂŠs a vĂĄgyott Nyugattal kapcsolatos pozitĂ­v percepciĂł.

FHZS: Vannak olyan nem anyagi erőforrások, amelyek motivációt jelenthetnek ezeknek az embereknek az otthonmaradásra?

OB: MagyarorszĂĄgnak ebben nehĂŠz ĂŠs ĂŠrzĂŠkeny nemzetkĂśzi helyzetben ott lehet nagy szerepe, hogy ĂĄtĂĄllĂ­thatja a vĂĄltĂłkat, illetőleg paradigmavĂĄltĂĄst segĂ­thet ĂŠs kĂŠszĂ­thet elő. PozitĂ­van kell diszkriminĂĄlni bizonyos tĂĄrsadalmi csoportokat, pĂŠldĂĄul a keresztĂŠnyeket – mert vannak, akiket jobban ĂźldĂśznek, ĂŠs vannak, akiket kevĂŠsbĂŠ. KĂśzvetlenĂźl kell tĂĄrgyalnunk a helyi kĂśzĂśssĂŠgek vezetőivel, akik valĂłban meg tudjĂĄk mondani, hogy mi ĂĄll ĂŠrdekĂŠben az adott kĂśzĂśssĂŠgnek – ezeknek a tĂĄrsadalmaknak a tĂśbbsĂŠge valĂłjĂĄban mĂŠg mindig tĂśrzsi jellegĹą, Ă­gy ha egy vezetővel megĂĄllapodsz, minden rendben, de ha nem, akkor semmi sem lesz rendben. Nem szabad kritikĂĄtlanul tĂĄmogatni azoknak a nemzetkĂśzi szervezeteknek a munkĂĄjĂĄt, akiket hagyomĂĄnyosan tĂĄmogatunk, mert noha sok fontos ĂŠs jĂł dolgot csinĂĄlnak, bizonyos tevĂŠkenysĂŠgeik nem a helyben maradĂĄst, hanem a vĂĄndorlĂĄs megszervezĂŠsĂŠt segĂ­tik – gondoljunk csak az ENSZ migrĂĄciĂłs paktumjĂĄra. Sokszor azt tapasztalom, hogy a legtĂśbb nemzetkĂśzi szervezet cĂŠlja kimerĂźl abban, hogy ĂŠletben tartsa a segĂ­tsĂŠgre szorulĂł embereket, de perspektĂ­vaadĂĄsra mĂĄr nem jut erőforrĂĄs. A legtĂśbb menekĂźlttĂĄborban jĂłl szervezik az ĂŠletet, rendben mennek a mindennapok, de hiĂĄnyzik az egĂŠsz mĂśgĂźl a kiĂşt. Egy menekĂźlttĂĄbori ĂŠletnek ĂĄtmeneti jellege van, tragĂŠdia, ha ez vĂĄltozatlannĂĄ csontosodott. A mi programunk viszont pont arra ĂŠpĂźl, hogy abban nyĂşjtunk tĂĄmogatĂĄst, ami a szĂźlőfĂśldĂśn valĂł hosszĂş tĂĄvĂş maradĂĄs perspektĂ­vĂĄjĂĄhoz kell. Az igĂŠnyek persze kĂźlĂśnbĂśzőek. Valaki azt mondja, iskolĂĄra van szĂźksĂŠg, valaki szerint kĂłrhĂĄzra, valakinek elĂŠg, ha segĂ­tĂźnk visszaĂŠpĂ­teni a lerombolt hĂĄzĂĄt, valaki pedig azt kĂŠri, hogy az ifjaknak nyĂşjtsunk oktatĂĄsi lehetősĂŠget. Eddig ez a program mĹąkĂśdőkĂŠpesnek tĹąnik, ĂŠs tĂśbb tĂ­zezer ember szĂźlőfĂśldĂśn maradĂĄsĂĄt tudtuk tĂĄmogatni.

FHZS: Ez a vĂĄltĂłk ĂĄtĂĄllĂ­tĂĄsa?

OB: Igen, MagyarorszĂĄg szerepe nem az, hogy tĂśbb tĂ­zmilliĂł ember vĂĄndorlĂĄsĂĄt megĂĄllĂ­tsa, hanem hogy egy nemzetkĂśzi paradigmavĂĄltĂĄsban legyen katalizĂĄlĂł erő. A cĂŠl, hogy az Ăśsszes tĂśbbi orszĂĄg – főkĂŠpp azok, amelyek jelentős humanitĂĄrius kiadĂĄsokra fordĂ­thatĂł bĂźdzsĂŠvel rendelkeznek – is ugyanezzel a logikĂĄval mĹąkĂśdjĂśn. EzĂŠrt fontos a visegrĂĄdiakkal, az USA-val ĂŠs a VatikĂĄnnal az e tĂŠren kialakult egyĂźttmĹąkĂśdĂŠs. Egy fecske nem csinĂĄl nyarat, de meggyőzheti a tĂśbbi fecskĂŠt, akik egyĂźtt mĂĄr mindenre kĂŠpesek.

FHZS: Szóval a világ végére is elmész terepmunkára, ez nem egy megúszós megközelítés! Csak mert ma leginkább az a jellemző a fiatal generációra, hogy kikerülve az egyetemről azonnal csak szereplésre, szép öltönyre, sok pénzre vágynak és a kevés munka a prioritás. Így is, úgy is lehet? Mit gondolsz?

OB: Kétféle felfogás van. Az egyikben az ember a politikát tekinti célnak, a másikban viszont csupán csak eszköznek. Én úgy szocializálódtam ebben a közegben, amit ma jobboldalnak nevezünk, hogy azokat értékelik, akik nem a politikáért akarnak sikeresek lenni, nem az a céljuk, hanem akik úgy gondolják, hogy a politikát egy hasznos és célravezető ügyért kell csinálni, és ezt az ügyet kell előrevinni. Bármilyen pozíciót vagy felkérést kap az ember, a politika csak egy eszköz és egy lehetőség arra, hogy a kitűzött célt előrébb mozdítsuk. Teljesítmény nélkül semmi sem megy, ez minden generáció számára vastörvény!

Fodor-HorvĂĄth ZsĂłfia

KĂŠpek: Kozma Zsuzsi


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »