Teljes katasztrófa, vagy hatalmas presztízsgyőzelem – ez a két legvalószínűbb kimenetele az ukrán ellentámadásnak

Teljes katasztrófa, vagy hatalmas presztízsgyőzelem – ez a két legvalószínűbb kimenetele az ukrán ellentámadásnak

Teljes katasztrófa, vagy hatalmas presztízsgyőzelem. Ez a két legvalószínűbb kimenetele az ukrán ellentámadásnak. A kezdeti nagy offenzíva ukrán bejelentését követően nagy veszteségekről számoltak be, így idővel “finomítottak” a kijevi retorikán. Mára ott tartunk, hogy az amerikaiak az offenzíva céljainak “korlátozását” tanácsolták Ukrajnának,  majd az elnöki tanácsadók is olyan nyilatkozatokat tettek, miszerint az offenzíva akár tavaszig is eltarthat és több hullámban zajlik majd. Akárhogy nézzük, a realitás talaján maradva a mostani offenzíva inkább szól arról, hogy igazolják Ukrajna nyugati fegyverekkel való további ellátását, és a győzelem lehetőségének illúziójának. Ez a háború 191. napja.

Az valószínűleg igaz, hogy az ukránoknak sikerült eredményeket elérniük Herszon megyében. Nehéz azonban konkrétumokkal szolgálni az offenzíva alakulásáról, mert nincsenek megbízható hírek a front jelenlegi állásáról, így minden információt fenntartásokkal kell fogadni.

Az offenzíva operatív célja a térképek szerint az lehet, hogy Herszonnál a Dnyeper keleti partjára szorítsák vissza az oroszokat.

Az ukrán haderő állítása szerint a szerdán indul ellentámadás során megtörték az orosz védelmi vonalakat néhány ponton, és több falvat elfoglaltok Lozovoj és Kosztromka környékén. Közben az ukrán tüzérség (állítólag) sikeres csapásokat hajtott végre orosz parancsnoki és logisztikai központok ellen. A brit hírszerzés jelentése szerint egy szűkt frontszakaszon az ukránoknak nem csak sikerült áttörniük az ott gyengébb orosz védelmet, de beljebb tolták a frontvonalat az oroszok által elfoglalt területek felé.

Áttörő sikerről azonban még a ynugati sajtó sem nagyon számol be. És nem véletlenül. Az ukránok helyzete nem túl előnyös, sík, fedezék nélküli pusztaságokon át próbálnak előrenyomulni. Magyarul: az eddig részsikerek iszonyatos emberáldozatokat követelhettek, márpedig kis lebutítva a dolgot, az ukránoknak nagyobb szükségük van az emberekre, mint az oroszoknak, ez utóbbiaknak ugyanis nagyobbak a tartalékaik (még nem rendeltek el mozgósítást, miközben az orosz tüzérség az ukrán haderőt folyamatosan morzsolja fel).

Ráadásul nagy kérdés, hogy marad-e elég lendülete és ereje az ukrán csapatoknak megostromolni Herszont. Nyilván a terv része, hogy az amerikaiaktól majd nagy, 300 kilométer hatótávolságú ATACMS rakétákat kapnak, amivel mélyen az orosz védvonalak hátában, Kercsnél és az Azoci-tenger partjánál lévő logisztikai vonalakat lőhetik majd. Hivatalosan az USA nem adott át ilyen fegyvereket.

Az orosz védelmi minisztérium természetesen teljes katasztrófaként emlegeti az ukrán ellentámadási próbálkozást. Állításuk szerint már a második napon sikerült szétverniük az offenzívát, és az orosz védvonalak nem omlottak össze. Sőt, azt állítják, hogy az első roham Herszonnál 1200 ukrán katona elestével és több tucat ukrán haditechnika megsemmisülésével járt.

Southern Axis Update: The #Ukrainian military and government are repeating requests to avoid any reporting or forecasting of the Ukrainian counteroffensive, a measure that is essential if the counteroffensive includes feints or misdirections.https://t.co/rGIKSsh69W pic.twitter.com/sozSo5nUIN — ISW (@TheStudyofWar) September 1, 2022

Az ukrán remények

Hírdetés

Emberéletekben és katonai léptékkel ez lehet a háború legdrágább és a legvéresebb marketingfogása. Az ukrán fél ugyanis abban reménykedhet, hogy elég sikert érnek el a fronton ahhoz, hogy a nyugati fegyverszállítások új lendületet kapjanak, és presztízsveszteséget okozzanak az oroszoknak, amit a nyugati sajtó majd úgy tálalhat, hogy Ukrajna tényleg győzhet az oroszok ellen.

A játszma elképesztően veszélyes, mert ha az ukránok ekkora pofont adnak az oroszokkal (nagyrészt amerikai fegyverekkel), akkor Oroszország mozgósítást rendelhet el (ehhez kellőképp megágyaztak a Dugina-gyilkossággal), ami viszont a konfliktus további eszkalációját jelenti.

Egyesek olyan optimisták, hogy az ukránok a herszoni sikereikkel teljesen megtörhetik az orosz katonák morálját, és az orosz megszállás úgy ahogy van, összeomlik délen.

Mindez azonban messze nem egyenlő a háború menetének megfordításával.

Nighttime Ukrainian HIMARS launches, Kherson Oblast pic.twitter.com/z88Xu0WoEA — OSINTtechnical (@Osinttechnical) August 31, 2022

Az ellentámadás megtörésével Ukrajna még rosszabb helyzetbe kerülhet

Az utánpótlási vonalak lövése ukrán részről, csak lassítja az orosz utánpótlást. Ez logisztikai csata: a kérdés az, hogy az ellentámadó ukrán haderő több orosz katonát és technikát tud-e megsemmisíteni, mint amit az oroszok pótolni tudnak. Ez jelenleg kérdéses, minden attól függ, mennyire hatékonyan tudják elvágni az orosz utánpótlási vonalakat.

De ha nem jön be az erősen kockázatos számítás, akkor az oroszok megtörhetik az ukrán offenzívát, vele az ukrán ellenállást és katonai morált, és egy olyan offenzívát indíthatnak, amellyel az ukránok lendületét ellenük fordítva beveszik Mikolajiv városát, az Odessza felé vezető út utolsó fontos erődjét.

Egyes szakértők szerint az ukrán ellentámadás csak akkor lehet sikeres, ha megkapják az amerikai HIMARS rendszerekhez való ATACMS nagy hatótávolságú rakétaindítókat az ukránok. Ez azonban újabb vörös vonal átlépését jelenti az oroszoknál. A kelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság már be is jelentette, hogy a háromszáz kilométeres hatótáv miatt még messzebb kell nyomni a frontvonalat nyugat felé.

Télre talán bevehetné Herszont az ukrán hadsereg, ha marad belőle valami, és ha nem roppan össze a hátország az energiaválság miatt. Az előrejelzések szerint ugyanis Ukrajna nagy részében nem lesz sem áram, sem gáz, sem távfűtés.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »