Teherán: a Biden-kormány is felelős Szulejmáni megöléséért

Teherán szerint a nemzetközi jog értelmében az idei év elején hivatalba lépett amerikai kormány is felelős az al-Kudsz iráni elitkommandó parancsnokának két évvel ezelőtti megöléséért.

Az iráni külügyminisztérium pénteken kiadott közleményében azt írta: "A (Kászim Szulejmáni tábornok elleni) terrortámadást az akkori (Donald Trump elnök vezette) amerikai kormány tervelte ki és hajtotta végre, de a jelenlegi Fehér Ház is felelős érte, végérvényes nemzetközi felelőssége van ebben a bűncselekményben".

Iránban pénteken egy hétig tartó megemlékezéssorozat kezdődött Szulejmáni tiszteletére. Az al-Kudsz kommandó a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik egysége, és néhai parancsnokát amerikai dróncsapás ölte meg 2020. január 3-án a bagdadi repülőtérhez vezető úton. Szulejmáni meggyilkolása felháborodást váltott ki Iránban, a parancsnokra hősként emlékeznek. Vele együtt akkor kilenc másik magas rangú tisztségviselőt is megöltek, köztük Abu Mahdi al-Muhandiszt, az al-Hasd al-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nevű, Irán-barát iraki milíciahálózat második számú vezetőjét. A milícia azóta az iraki hadsereg részévé vált.

Hírdetés

A Szulejmániról szóló megemlékezés részeként rakétadíszszemlét is tartanak Iránban január 7-én.

(MTI)

Korábban írtuk: Izraeli beismerés: valóban kivették a részüket a Szolejmáni elleni amerikai terrortámadásból


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »