Téglaburkolat: az időtálló megoldás /X/

Téglaburkolat: az időtálló megoldás /X/

A téglaburkolat soha nem megy ki a divatból, burkoljunk vele függőleges vagy vízszintes felületet. Azon felül, hogy meghitt, rusztikus hatást kelt bárhol a házban vagy lakásban, valódi időtálló megoldás. Nem is csoda tehát, hogy időről időre újra a középpontját képezi az egyes térrendezési irányzatoknak. Lássuk, miért ennyire népszerű az otthonokban a téglaburkolat!

Nemcsak dekoratív, hasznos is

Egy esztétikus téglaburkolat amellett, hogy meleg, természetes hatást kölcsönöz otthonunkba, kiválóan alkalmazható számos helyen. Burkolhatunk vele homlokzatot, kandallót vagy akár konyhapultot is építhetünk belőle, minden esetben ösztönösen vonzza az ember tekintetét. Azonban dekoratív megjelenésén túl rendelkezik néhány hasznos tulajdonsággal is.

Először is meg kell említeni a téglaburkolat hosszú élettartamát. Egy minőségi gyártási folyamattal előállított téglaburkolat ugyanis kiállja az idő próbáját, és évtizedekig megőrzi az értékét. Mondhatni időtálló burkolásként lehet rá tekinteni, miközben gyakorlatilag nem igényel semmilyen karbantartást. Ráadásul, ha esetleg javításra szorulna a lefolyócső vagy a vízvezeték, a téglaburkolat nagyon könnyen lebontható majd újfent pótolható.

A téglaburkolat másik fontos előnye a remek hőszigetelő tulajdonsága. Még hosszú idő elteltével is légzáró szerkezet marad, így csökkenti a kondenzvíz lecsapódásának esélyét. Más szóval, nincs penészesedés, így hosszú távon is költséghatékony megoldás. Ugyanakkor biztosít a falnak egy természetes légzést, mivel átengedi a párát. Az épület falának ezzel biztosít egy természetes légzést.

Nem szabad azt sem kihagyni a téglaburkolatnál, hogy megerősíti az épület biztonságát és szilárdságát is. Hatékonyabbá teszi ugyanis a szerkezet ellenállását mind az időjárással, mind a szennyező anyagokkal, mind a már említett penésszel szemben. Elősegíti, hogy ne alakuljanak ki repedések, és megvédi az elemeket a normál kopástól is.

Hogyan burkoljunk vele?

Hírdetés

Padlóburkolás

Padlóburkolás esetén érdemes homokágyba fektetni a téglaburkolatot. Ehhez akkor a legideálisabb az aljzat, ha száraz. Miután rengetegféle módon le tudjuk rakni az egyes téglákat, így a dizájnnak csakis a képzeletünk szab határt. Burkolásnál tartsuk szem előtt, hogy a téglák minden oldalról kellő megtámasztást kapjanak – különösen igaz ez a teraszoknál és járdáknál. Utóbbi kettőnél érdemes szegélyt alkalmazni, ami mellé betont kell lefektetni.

Zárt térben kizárólag mészhabarcsot használjunk a téglaburkolat fugáinak kiöntésére. Ha ugyanis cementet használunk, az olyan zárt felületet eredményez, hogy azon a pára nem lesz képes átjutni, és azonnal elkezdi megkárosítani a falakat. Tehát cementhabarcs kiöntés kizárólag nyitott, külső helyeken javasolt.

Falburkolás

A falburkolásnál általában habarcsot használnak a téglák felhelyezéséhez, azonban a vékonyabb vagy vágott tégláknál a legjobb rögzítési megoldás a csemperagasztó. Annál stabilabb a burkolási mód, minél jobban betartják a kötéseket a rakás során. Más szóval, lehetőség szerint sose érjen egybe két egymás feletti fuga. Ha oszloposan helyezzük fel a téglákat, vastagságuk függvényében a csemperagasztó mellé egyes pontokon külön is rögzíthetjük azokat.

Csakis megbízható forrásból szerezzünk téglaburkolatot

Mielőtt téglaburkolat vásárlásra adjuk a fejünket, mindenképp győződjünk meg a forgalmazó feddhetetlenségéről, és ne szégyelljünk tanácsot kérni szakembertől. Az időtálló és esztétikus végeredményt ugyanis kizárólag megbízható alapanyagok képesek biztosítani. Ahogy a STAR STONE falburkolatgyártó cég tapasztalt csapata fogalmaz: „A burkolati termékek, amelyeket kiválaszt, hosszú távra szóló döntését tükrözik, ezért is fontos, hogy a legjobb tanácsadásban részesüljön.” (X)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »