Te Deumot tartott az egri szeminárium közössége

Te Deumot tartott az egri szeminárium közössége

Te Deumot tartottak Ternyák Csaba egri érsekkel az Egri Érseki Papnevelő Intézet, valamint a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium elöljárói és növendékei június 16-án. A szeminárium felújítási munkálatai miatt az ünnepségnek a Szent János Ház kápolnája adott otthont.

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora úgy fogalmazott: Istennek hála, a világjárvány utolsó hullámai ellenére zökkenőmentesen zajlott a munka az intézményben. „A hálaadáskor emlékezünk örömeinkre és bánatainkra, sikereinkre és kudarcainkra, s tudjuk, minden, ami történik velünk, ahhoz Istennek köze van.”

A rektor köszöntötte Ternyák Csaba egri érseket, Ficzek László általános helynököt, az elöljárókat és Pajtókné Tari Ilonát, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorát, valamint a növendékeket. Rámutatott: az egri egyetemmel korábban is szoros volt a kapcsolat, augusztus elseje óta pedig közös a fenntartó, az Egri Főegyházmegye, s ez minőségi változást is jelent: az Egri Hittudományi Főiskola segíti, hogy a keresztény értékek hangsúlyozottan megjelenjenek az egyetem életében.

Az elmúlt tanév legfontosabb eseményeit, illetve adatait összegezve Dolhai Lajos elmondta: az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetes napjai után kezdődött a munka a szemináriumokban. A tanév112 hallgatóval indult, köztük 25-en kispapok, míg 27-en katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszakon, 49-en hittanár-nevelő mesterszakon tanultak, emellett 11 gyakorló pedagógus vett részt szakirányú továbbképzésen.

Hat papnövendék fejezte be tanulmányait és kérheti pappá szentelését, közülük négyen baccalaueratusi diplomát is kapnak, így a későbbiekben további tudományos teológiai fokozatot is szerezhetnek. Katekáta alapszakon 12-en, hittanár-nevelő mesterszakon 7-en kapnak diplomát.

A rektor átadta a hat végzős papnövendéknek okleveleiket, s elbúcsúztatta őket.

Hírdetés

Az ünnepi eseményen Pro Seminario Agriensi kitüntető emlékérmet kapott Szabó József spirituális, aki 16 éve szolgálja a papképzést Egerben.

Ternyák Csaba egri érsek köszönetet mondott Szabó József lelkiismeretes munkájáért, s úgy fogalmazott: a kispapok tekintetében látható a köszönet, s ez mutatja, hogy a spirituális jól végezte munkáját.

Szöveg: Bérczessy András

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »