Távollétében tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt

Távollétében tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt

Az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés és hazaárulás vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte távollétében a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet és ellenzéki vezetőt hétfőn – jelentette a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

A Litvániában élő politikust emellett 11 ezer dollár (3,9 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Cihanouszkaja a Twitteren közzétett bejegyzésében komédiának nevezte az ellen zajló pert, és leszögezte: küzdelmét egészen addig folytatja, míg a börtönbe vetett ártatlanok ezrei vissza nem nyerik szabadságukat.

Hírdetés

Tizenöt év börtön. A rendszer így „jutalmazza” a munkát, amelyet a fehéroroszországi demokratikus változásokért végeztem”

– fogalmazott. Hozzátette: Fehéroroszországban erősödik az elnyomás, naponta 15-20 embert is őrizetbe vesznek. „Ez mutatja, mennyire nem bízik magában a rezsim” –  jelentette ki.

Társai közül Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt, és Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélték. A 2020-as fehérorosz elnökválasztáson az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja legyőzte az országot csaknem három évtizede uraló Lukasenkát.

Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, köztük számos ellenzékit.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »