Tarolt Japánban a meggyilkolt miniszterelnök pártja

A vasárnapi választások eredményeként a kormánypárt alkotmányos reformot hajthat végre, ami véget vethet az ország pacifista korszakának. Nagy győzelmet aratott Japánban a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) – a pénteken merényletet szenvedett korábbi miniszterelnök Abe Sindzó pártja –, és annak koalíciós partnere a Komeito a vasárnapi szenátusi választásokon.

A 125 fős japán felsőházban az eredmények szerint az LDP 75 helyet szerzett meg, ezzel pedig minősített többséget szerzett a testületben. Így megnyílt az út a pacifista japán alkotmány megváltoztatása előtt, amellyel az ország megerősítheti katonai szerepét globális szinten – ez Abe Sindzó egyik régi célja volt. Fumio Kisida miniszterelnök az LDP jelenlegi vezetője a győzelem után úgy fogalmazott: „Továbbra is keményen fog dolgozni a demokrácia védelmében”. Hozzátette, hogy a világ járvánnyal, az Ukrajnával kapcsolatos kérdésekkel és az inflációval akar foglalkozni.

Hírdetés

Kisida ragaszkodott ahhoz, hogy a választások a merénylet ellenére is lezajlanak, mondván, „nem szabad megengedni, hogy az erőszak elnyomja a szabadságot.” Az előzetes elemzésekkel ellentétesen ugyanakkor a pénteki merénylet nem aktivizálta a szavazókat, ugyanis a részvétel mindössze 52 százalék volt. Elismerve vereségét, Kenta Izumi, az ellenzéki Alkotmányos Demokrata Párt vezetője, azt mondta, egyértelmű, hogy „a választók nem akartak az LDP-től átállni és ránk bízni a kormány irányítását” – írja a japán Kyodo News hírügynökség.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »