Talán még Zelenszkij sem hiszi el, hogy az online szerencsejáték okozza az ukrán katonák aggasztó morálját

Talán még Zelenszkij sem hiszi el, hogy az online szerencsejáték okozza az ukrán katonák aggasztó morálját

Aggasztó az ukrán katonák morálja, ami Zelenszkij szerint az online szerencsejátékoknak és a vele járó anyagi veszteségnek is köszönhető. Az elnök levélben kérte a Google-t és az Apple-t, hogy Ukrajna területén távolítsa el a kaszinóalkalmazásokat a szolgáltatásaik közül – írja a Bloomberg, amit a Mandiner szemlézett.

Az ukrán kormány meglepő húzással állt elő: arra kéri a Google-t és az Apple-t, hogy távolítsa el az online szerencsejátékokat az apptáraiból, miután komoly aggodalomra ad okot az ukrán katonák egyre durvább játékszenvedélye. Zelenszkij egy rendeletben külön engedélyhez kötötte mind az online, mind a fizikai szerencsejátékot: az elnök a hanyatló morálra és a kirívó biztonsági kockázatokra hivatkozott döntése meghozatalakor. 

Zaciba a drónnal!

Hírdetés

A betiltási folyamatot egyébként éppen egy (azóta már elhunyt) ukrán katona, Pavlo Petricsenko indította el. Ő volt az, aki petíciót fogalmazott meg az ügyben, rámutatva, hogy a fronton lévő katonák a fizetésük (nagyjából 2500 dollárnyi hrivnya) tekintélyes részét online szerencsejátékokra verik el, miközben mobiloznak.

A beadvány szerint

a helyzet időnként annyira súlyossá válik, hogy a pénz nélkül maradt játékfüggők már nemcsak kölcsönt kérnek másoktól, de feketén eladogatják a katonai felszerelést is – köztük hőkamerákat és drónokat –, és az így szerzett összegből folytatják a játékot.

„Sokuk számára a szerencsejáték a stressz kezelésének egyetlen módja, ami azonban gyorsan rombolja a morált” – fogalmazott Petricsenko a petícióban, amelyre össze is gyűlt az elnöki elbírásláshoz szükséges 25 ezer aláírás.

A beadvány azonban a morál csökkenésénél egy sokkal súlyosabb következményt is említett az online szerencsejátékok kapcsán. Felhívta a figyelmet arra a biztonsági kockázatra, amelyet az orosz virtuális kaszinók üzemeltetői jelentenek az ukrán csapatokra – az alkalmazások ugyanis kifejezetten utaznak a felhasználók személyes adataira.

Míg az ukrán kormány a szerencsejáték-reklámokat is erőteljesen meg akarja regulázni, a központi bank egy olyan javaslaton dolgozik, amely megtiltaná a bankoknak a szerencsejáték-számlákra tervezett online átutalásokat, illetve az onnan történő kifizetéseket egyaránt.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »