Születő, megújuló, bővülő görögkatolikus óvodák

Születő, megújuló, bővülő görögkatolikus óvodák

Május 26-án köznevelési szerződést írtak alá Mátészalkán, melynek értelmében szeptembertől a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működik tovább a kertvárosi óvoda. Megújult a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda játszóudvara, melyet Szocska A. Ábel püspök áldott meg május 27-én. Kibővítették a selyebi görögkatolikus óvodát, az új épületrészt Orosz Atanáz püspök áldotta meg május 28-án.

Selyeben folyamatosan növekszik a halmozottan hátrányos helyzetű óvodás- és iskoláskorú gyermekek száma – az alig öt évvel ezelőtt létesített kétcsoportos óvoda új épülete máris kicsinek bizonyult újabb csoport indítására.

A mostani beruházással egy újabb csoportszoba kialakítása is lehetővé vált, ami a meglévő épület részleges átalakítása után szervesen kapcsolódik a régi szárnyhoz.

Az új épületrészt május 28-án áldották meg és adták át.

Az ünnepi alkalom hálaadó Szent Liturgiával kezdődött a selyebi görögkatolikus templomban.

Hálát adunk ezen a Szent Liturgián. Megköszönjük Istennek ezt a nagy ajándékot, szeretetének jelét – mondta a homíliában Orosz Atanáz püspök.

A liturgián felolvasott szentírási szakasz üzenetét a jelen lévő iskolás és óvodás gyermekek nyelvére „lefordítva” a főpásztor így fogalmazott: „Jézus arra tanít: ha valami rossz történik velünk, inkább viseljük el zokszó nélkül, de ne folytassuk a veszekedést, és ne üssünk vissza, mert abból csak nagy baj lehet, mert akkor sohasem áll meg az erőszak láncolata. Jézus azt akarja, hogy megjavuljunk, és azt üzeni: győzd le a rosszat jóval. Ha valaki rosszat tett neked, azzal hogy jó vagy, le tudod győzni a rosszaságot is.

Tudom, hogy ez egy nehéz dolog, de azért járunk iskolába, és főként azért járunk templomba, hogy ezt is megtanuljuk, elsajátítsuk. A mennyei Atya és az ő egyszülött Fia segít bennünket ebben, hogy ha nehéz is, tudjunk jót tenni” – mondta a miskolci megyéspüspök.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta az egyházak szerepét a társadalmi feladatok ellátásában.

A művészeti iskolások hangszeres zenével, az alsó tagozatosok színdarabbal és énekkel köszöntötték a vendégeket.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Hírdetés

*

Nyíregyházán megújult a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda játszóudvara, amit május 27-én áldott meg Szocska A. Ábel püspök.

Az ünnepélyes átadón jelen voltak a kivitelezők; a fenntartó Nyíregyházi Egyházmegye oktatási, építésügyi és pályázati irodáinak képviselői; a társintézmények vezetői, lelkiigazgatói, valamint Szabó Tamás pasztorális helynök és Papp Tibor főhelynök.

Kocsis Dániel, az óvoda lelkiigazgatója köszöntötte a vendégeket.

Oláh Zoltánné, az intézmény vezetője örömét fejezte ki, hogy megtörténhetett az oly régen várt tereprendezés, elkészült az új kerítés, biztonságos gumilapokat és a kalózhajó tematikában készült modern, strapabíró játékokat helyeztek el. A jól felszerelt játszóudvar a mozgás, valamint a minden korosztály számára megfelelő fejlesztés lehetőségét biztosítja.

Szocska A. Ábel megyéspüspök a közös imádság végén megáldotta és szenteltvízzel hintette meg a gyermekek kültéri óvodai életterét, a játékokat és használóikat, az óvodásokat.

Az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában az ünnepség után a gyermekek örömmel vették birtokba az új játékokat.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

*

Május 26-án Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök aláírta azt a megállapodást, melyben a mátészalkai önkormányzat biztosítja a Nyíregyházi Egyházmegye számára, hogy az addig általa fenntartott Kertvárosi Tagóvoda szeptembertől önálló intézményként és a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működhessen tovább.

A megállapodást megelőzően folyamatos tárgyalások zajlottak a fenntartóváltás menetéről, részleteiről. A Négy Évszak Óvoda tagintézményei közül a Kertvárosi Tagóvoda válik görögkatolikus intézménnyé Mátészalkán, s ezzel a Nyíregyházi Egyházmegye területén immár a tizedik településen, a tizenegyedik intézményben vehető igénybe a görögkatolikus lelkiséget is közvetítő óvodai szolgáltatás.

A szeptember 1-jétől egyházmegyei intézményként továbbműködő óvoda közvetlen szomszédságában található a szintén görögkatolikus fenntartású Móricz Zsigmond általános iskola, valamint az a terület, ahol az egyházmegye egy sikeres pályázatnak köszönhetően 2020-tól egy negyvennyolc férőhelyes bölcsődeépítési beruházásba kezdett. Mindez annak a törekvésnek a része, mely által a szülők számára lehetővé válik Mátészalkán is, hogy a gyermekeik a közösségbe kerülés első lépcsőfokától az általános iskola 8. osztályáig keresztény értékrend mentén működő intézményekben nevelkedhessenek.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Lakatos Gergely

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »