Szövetség: A Sajó megmentéséért indított petíciót öt nap alatt több mint nyolcezren írták alá

Szövetség: A Sajó megmentéséért indított petíciót öt nap alatt több mint nyolcezren írták alá

A Szövetség Gömörben tevékenykedő képviselői a múlt hét végén petíciót indítottak, melyben HALADÉKTALAN cselekvésre, valamint a rendkívüli katasztrófaállapot kihirdetésére szólítják fel a szlovák kormányt és a szennyezett bányavíz okozta pusztulásáért felelős tárcavezetőket, akik hosszú heteken keresztül a pozsonyi íróasztalaik mögé bújva reménykedtek abban, hogy a természet az ő intézkedéseik nélkül is megoldja a problémát. Eközben a Sajó-katasztrófa elképesztő méreteket öltött, a folyó a szlovákiai szakaszán halott.

Az állami bányából harmadik hónapja naponta 1 500 000 liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. Ennek következtében a folyó flórája és faunája óriási károkat szenvedett, évek telhetnek el, amíg a Sajóba visszatér az élet.

– nyilatkozta a petíciót kezdeményező Orosz Örs, aki szerint ez a kezdeményezés túlmutat a Sajón, a déli régiók elhanyagolásáról is szól.

Hírdetés

Mivel Szlovákia jelenlegi kormánya képtelen kezelni a kialakult helyzetet, a Szövetség beadvánnyal fordul az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához, hogy az 200 000 €-s anyagi hozzájárulással segítse a szennyezés megszüntetését és az élővilág védelmét.

További támogatók a petícióhoz ezen a linken csatlakozhatnak.

Körkép.sk/sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »