Szoros kapcsolattartásról állapodott meg Scholz, Macron és Putyin

Szoros kapcsolattartásról állapodott meg Scholz, Macron és Putyin

Nyitókép: SARAH MEYSSONNIER/POOL/AFP via Getty Images

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő megállapodott, hogy szoros kapcsolatban maradnak a következő napokban – közölték német kormányzati körök csütörtökön.

A tájékoztatás szerint csütörtök délelőtt Olaf Scholz és Emmanuel Macron telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. Követelték tőle, hogy gondoskodjon az azonnali tűzszünetről az ukrajnai háborúban. Hangsúlyozták, hogy Oroszország és Ukrajna konfliktusát a két ország közötti tárgyalásokon kell rendezni.

Hírdetés

A három vezető megállapodott, hogy a következő napokban szoros kapcsolatot tartanak egymással – közölték német tisztségviselők.

A német kancellár szerdán is tárgyalt telefonon az orosz elnökkel, erről a Kreml sajtóosztálya adott ki közleményt. A német kormányfő szóvivője vagy hivatala nem tájékoztatott a megbeszélésről.

Olaf Scholz legutóbbi, szerdai nyilatkozatában ugyancsak azonnali tűzszünetet sürgetett, és azt is követelte Vlagyimir Putyintól, hogy vonja vissza az orosz inváziós erőket Ukrajnából. Hangsúlyozta, hogy a katonai megoldásnak nincs értelme. Egyben elutasította a varsói vezetés azon javaslatát, hogy a lengyel légierő Mig-29-es vadászgépeit adják át az ukrán légierőnek a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »