Szombatról vasárnapra virradó éjjel áttérünk a nyári idõszámításra

Szombatról vasárnapra virradó éjjel áttérünk a nyári idõszámításra

Március 28-án, vasárnap „egy órával kevesebbet alszunk majd”, azaz szombatról vasárnapra virradó éjszaka 2 óra 59 perc után már 4 óra következik.

Romániában évente kétszer váltunk időszámítást, mindannak ellenére, hogy 2019-ben az Európai Parlament megszavazta a tavaszi és őszi óraátállítás megszüntetését.

Hírdetés

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) közben felszólította az EU Tanácsát, hogy gyorsítsa fel az időeltolódás megszüntetésével kapcsolatos eljárásait, mivel lassan két évig tartó elemzés után sem alakítottak ki közös álláspontot.

„Fontos figyelembe venni az állampolgáraink kérését. A témával kapcsolatos nyilvános konzultáción 4,6 millió ember küldött visszajelzést, többségük azt kéri, hogy ne legyen óraátállás. Becslések szerint a lakosság 20%​​-a szenved valamilyen fizikai vagy mentális problémával az időeltolódás miatt, ezek gyakran a társadalom kiszolgáltatott közegeiből származnak: gyermekek, idősek és krónikus betegek” – mondta Johan Danielsson az EP jelentésírója.

A jelenlegi állás szerint a nyári időszámításra való áttérés március utolsó vasárnapján történik, a téli időszámításra való áttérés pedig vasárnap utolsó vasárnapján. (G4media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »