Szolidaritást vállalva – Szociális foglalkoztatót áldott meg Veres András Győrben

Szolidaritást vállalva – Szociális foglalkoztatót áldott meg Veres András Győrben

A Győri Egyházmegyei Karitász és a BÜCHL Hungária Kft. együttműködésében rehabilitációs foglalkoztató műhely ad mostantól munkát 12 megváltozott munkaképességű embernek a győri Apor Vilmos Házban. Veres András megyéspüspök áldotta meg január 20-án a felújított épületet és a benne dolgozókat.

Győr-Gyárvárosban 2014 óta működik a Győri Egyházmegye által vásárolt épületben a Győri Egyházmegyei Karitász. Óriási átváltozáson ment keresztül az évek során több szakaszban az épület Szabó György, a 2020-ban leköszönt igazgató vezetésével. Új egysége tavaly őszre készült el. Az országban a Karitász égisze alatt a Szombathelyi Egyházmegyét követően másodikként itt nyitották meg azt a rehabilitációs foglalkoztató műhelyt, melyben az ingolstadti alapítású BÜCHL cégcsoport magyar leányvállalata, a BÜCHL Hungária Kft. ad munkát 12 megváltozott munkaképességű munkavállalónak.

A feladat az Audi-gyárban keletkező műanyag hulladék szétválogatása újrahasznosítás céljából. Különböző színű és anyagú műanyag kupakok, csomagoló eszközök töltik meg az asztalokon lévő boxokat. Innen kell feliratozott zsákokba anyagtípusonként szétválogatni a műanyag hulladékot; a színes védőkupakok autóalkatrészek csomagolóanyagai. Jelenleg még a betanulás szakaszában 150 kilogramm anyagot mozgatnak meg naponta – mutatták be Veres András kérésére a munkafolyamatot a dolgozók. 

Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója köszöntőjében azt fogalmazta meg, az az elkötelezettség vezeti őket, hogy „nehéz sorsú embertársainknak hosszú távú, tartós segítséget nyújtsunk, például munkalehetőség formájában.

Gyökeres Sándor, a BÜCHL Hungária Kft. ügyvezetője megbetegedése miatt Lövész Tamás operatív vezető a BÜCHL részéről elmondta, a cég új területre lépett azzal, hogy a társadalmi szerepvállalást erősítendő megváltozott munkaképességű személyeknek nyújt munkát, ugyanakkor a környezetvédelemért is tesz, elősegítve a hulladék újrahasznosítását. „Örömmel látjuk, hogy nyugodt munkavégzést tudunk biztosítani ebben a sokak munkájának köszönhetően igényes környezetben. Szeretnénk akkreditált munkahellyé válni, és reméljük, hogy szeretnek majd itt dolgozni a munkatársak.”

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megköszönte a BÜCHL elkötelezettségét, hogy vállalja a társadalmi szolidaritást. „Magyarországon még nehéz megtalálni a partnereket, holott nagyon fontos lenne, hogy

Itt ez megvalósulhat. Olyan munkahelyet kívánok, ahova nap mint nap szívesen jönnek, s ahol érzik, hogy valami nagy egész megvalósításában vehetnek részt” – áldotta meg az épületet és a benne dolgozókat a főpásztor.

Hírdetés

Az egybegyűltek megemlékeztek Mészáros Attila kollégájukról, aki végigkísérte a beruházás megvalósulását, és váratlanul elhunyt a múlt héten.

A Győri Egyházmegyei Karitász már évek óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket a gyárvárosi központban; az eddigi 12 fő könnyű papíripari munkákat végzett, most a szám megduplázódott. Rehabilitációs munkatársuk segíti munkavégzésüket, hiszen betegséggel küzdő emberekről van szó. Ez a műhelyük akkreditált foglalkoztató, így a Győri Egyházmegyei Karitász részt tud venni tranzitálási folyamatban, nyílt munkaerőpiacra tudják segíteni munkavállalóikat.

Lövész Tamás kérdésünkre elmondta, a közös gondolkodás az együttműködésről már két évvel ezelőtt elkezdődött, 2020-ban indult a megvalósítás, akkor kezdte a Karitász az egyházmegye támogatásával felújítani az épületet. Elvi megállapodás az együttműködésről 2021 második felében született, amikor az épületben már el lehetett kezdeni a berendezkedést, próbamunkák pedig novemberben indultak.

Korábban ezt a hulladékot elégették, ez a termikus hasznosítás elektromos áram termelésére szolgált. Most az anyagfajtánkénti szétválogatásnak köszönhetően újrahasznosítás történik. „Alapanyagért már nem kell a természethez fordulni, egy magasabb hasznosítási foknak köszönhetően a hulladék termékké hasznosul” – magyarázta az operatív igazgató. 

A BÜCHL Hungaria Kft. országos szinten foglalkozik hulladékgazdálkodással. Az ingolstadti alapítású 65 éves cégcsoport magyarországi partnere a legnagyobb leányvállalat.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »