Szokjunk hozzá a hálaadáshoz! – Mokos János újmiséje Keszthelyen

Szokjunk hozzá a hálaadáshoz! – Mokos János újmiséje Keszthelyen

Újmisét mutatott be június 27-én, vasárnap Mokos János újonnan felszentelt pap a főtéri Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban. Az ünnepélyes hálaadó újmisén jelen volt Márfi Gyula nyugalmazott érsek.

A szentmise elején Mokos János elmondta: „Köszönöm, hogy eljöttetek együtt ünnepelni! Hálatelt szívvel vagyunk itt, és éppen ezért a mai szentmisét hálából mutatom be a pap- és diakónusszentelésben elnyert kegyelmekért.”

A szentbeszéd elején Márfi Gyula emeritus érsek, a szentmise ünnepélyes szónoka az újszentelthez fordult: „Örülök, hogy célba értél, hogy eljutottál az Úr oltáráig!”

A nyugalmazott érsek prédikációjában hangsúlyozta a hálaadás fontosságát: mindig van miért hálát adnunk,

„Vár rád egy remélhetőleg hosszú lelkipásztori szolgálat: ennek meglesznek a maga örömei, nehézségei, ezért most bizalommal kell kérni a Mennyei Atyát, hogy a Szentlélek által halmozzon el mindig téged kegyelemmel, erővel, hogy a munkádat szépen el tudd majd végezni!” – mondta Márfi Gyula.

Kiemelte: három fő feladata van a papnak, amelyek azonban szorosan összetartoznak, és egymást át is fedik. Tanítani kell örök, változatlan és egyetemes igazságokat. Mindemellett fontos a figyelmeztetés, a biztatás, a bátorítás és a vigasztalás. Leginkább fontos pedig a lelkipásztor feladatában, hogy mindig élő kapcsolata legyen a hívekkel.

Hírdetés

Legfontosabb pedig maga a liturgia, a szorosan vett papi szolgálat – a szentmisétől kezdve, a szentségek és a szentelmények kiszolgáltatásáig.

A prédikáció végén rámutatott arra, hogy az engedelmesség mindig többet ér, mint az áldozat. Az elöljáró olykor tévedhet, de mi nem tévedünk, ha neki minden esetben engedelmeskedünk.

Végezetül kiemelte:

A szentmise végén Mokos János háláját és köszönetét fejezte ki Márfi Gyulának: „Hála van szívemben, hogy érsek úr akkoriban bizalmat szavazott számomra, és felvett a papnövendékek közé… Hálás vagyok, hogy most itt lehetek!”

Mokos János a szentmise végén újmisés áldást adott a jelenlévő paptestvéreknek és a híveknek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »