Szőgyén kezd a környék művészeti központjává válni – KÉPEKKEL

Szőgyén kezd a környék művészeti központjává válni – KÉPEKKEL

Harmadik alkalommal szervezte meg a festőtábort Baracska Árpád a Szőgyéni Régészeti Múzeum és Tájház munkatársa és restaurátora a tájház udvarán. A község 24 éve a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábornak is helyet ad, Kortárs Galériája az egyik leghíresebb.

Baracska Árpád a kezdetektől résztvevője és szervezője a nemzetközi alkotótábornak. Kifejti, az első alkotótáborok még felvállalták a tehetséges gyerekekkel való foglalkozást, de ez az évek során mindinkább háttérbe szorult azon oknál fogva, hogy amíg valaki mással foglalkozik, nem tud önmaga alkotni.

„Az évek során többször előfordult, hogy felvételi vizsgához kellett felkészítenem a fiatalokat, sokakat megismertem, akikben ott szunnyadt a tehetség. Három éve jött a gondolat, szervezek egy festőtábort a rajzolni szerető fiataloknak a múzeum keretein belül” – kezdi a tábor bemutatását Árpi.

Hírdetés

Árpád kifejti, az első tábor nagyon nehezen indult, adományokból indította el, mert volt olyan vélekedés, van itt már egy hasonló tábor, minek egy újabb. A következő évben azonban gyökeresen megváltozott a vélekedés, a helyiek és a múzeum is jó ötletnek tartotta a tábor szervezését.

„Szeretném a festőtábort hagyományossá tenni.”

Mi itt a táborban nem a tananyagra építünk, hanem a gyerekekre. Látom, kinél mikor jöhet a második és a harmadik lépés. A múlt évben Miska Bodnárová alkotóművész segítette a munkám, az idén pedig Ottmár Sándor festőművész barátomat kértem fel a feladatra.

Az első nap szárazpasztellel indítottunk, Sanyi barátom még egy kis előadást is tartott a témában, a második napon az akvarell került fókuszba, a harmadik napon pedig sok technikát kipróbálhattak a résztvevők, a gipszkarctól az agyagozásig. Így mindenki rátalálhatott a számára legmegfelelőbb kifejezési módra. Nagyon jó csapatszellem alakult ki, az utóbbi napok, csupa mókával és kacagással teltek. A mai napon a részvevők készítik képeikhez a kereteket, öt órára pedig várjuk a tájházba a szülőket és az érdeklődőket egy zárókiállításra” – zárta szavait Baracska Árpád.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »