Szoftvercsalás: a Volkswagen történetének legnagyobb botránya megrengeti a bizalmat az egész német autóipar iránt

A Volkswagen-konszern (VW) részvényei kedden is folytatták mélyrepülésüket és immár második nap vesztettek 20 százalékot értékükből. A VW vezetése bejelentette: 6,5 milliárd eurót különít el annak a botránynak a rendezésére, amely mintegy 11 millió járművét érinti világszerte. Német sajtóértesülések szerint menesztenék a konszern vezérét, de a cég ezt egyelőre cáfolta.

A VW részvényárfolyamok immár második napja tartó zuhanása is azt jelzi, hogy az elemzők keveslik azt a 6,5 milliárd eurót, amit a konszern kárrendezésre a harmadik negyedévben félretett. A szakértők abban viszont egyetértenek, hogy a cég dízelmotorainak vezérlésébe beépített program, amely megtévesztette a környezetvédelmi szabványok ellenőrzését, a VW 78 éves történetének legnagyobb botránya, amely megrengeti a bizalmat az egész német autóipar iránt. A VW megingása annál is inkább sajnálatos, mert a cég a világ vezető autógyártójává nőtte ki magát az utóbbi években, amely tavaly már több mint 10 millió kocsit adott el. A konszern becslései szerint a szoftvercsalással érintett járműveinek száma viszont meghaladja a 11 milliót világszerte.

Hírdetés

A német sajtó egyértelműen a cég vezetését vádolja azért a csalásért, amelyre az amerikai hatóságok jöttek rá, de mostanra már a világ szinte minden környezetvédelmi hatóságának fókuszába került. A Tagesspiegel értesülései szerint Martin Winterkorn vezérigazgatót leváltják és a helyébe Matthias Müller, a Porsche vezére lép. A VW szóvivője egyelőre ezt cáfolta. Winterkorn 2007-ben vette át a cég vezetését és azóta a világ élvonalába kormányozta a konszernt, a járművek olyan széles skálájának a gyártását honosítva meg, amely a takarékoskodóknak szánt Skodáktól és Seatoktól a középosztály kényelmes Audijain át a Porsche és a Lamborghini luxusautóiig terjed.

A VW az amerikai piac meghódítására indított reklámkampányában éveken át fényezte „tiszta dízelmotorjait”, ami most visszaütött. A washingtoni hatóságok becslései szerint a VW legalább 18 milliárd dolláros bírságra számíthat a tengerentúlon, de könnyen lehet, hogy a világ számos országának a hatóságai is csatlakozni akarnak majd az amerikaiakhoz. Az Európai Bizottság egyelőre csak annyit közölt: szoros kapcsolatban vannak a VW konszernnel, de még nem tudják megmondani, hogy szükség lesz-e újabb vizsgálatokra a német autókat illetően.

(Profit7 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »